Zwemvijver

Zwemvijver: wat is het, hoe maak en onderhoud je het?

Een zwemvijver is een natuurlijk zwembad en een vijver in één. De belangrijkste voordelen van een zwemvijver t.o.v. een zwembad zijn dat het water geen chloor bevat en je in de koude maanden ook een mooi aanzicht in jouw tuin hebt. Maar wat is een zwemvijver precies? Hoe maak je een zwemvijver? En hoe onderhoud je deze?

Wat is een zwemvijver?

Een zwemvijver bestaat uit twee compartimenten: een zwemgedeelte en een moerasgebied. Het gedeelte waarin je kunt zwemmen beslaat ongeveer 70% van de totaaloppervlakte van de zwemvijver. De overige 30% bestaat uit moerasgebied, wat dient als natuurlijk filtersysteem. Een zwemvijver heeft vaak een minimale oppervlakte van 7 bij 3 meter, waarbij het zwemgedeelte ongeveer 1.60m diep is. Het moerasgebied hoeft niet per se direct aan het zwemgedeelte te grenzen, maar deze kan ook een paar meter verderop geplaatst worden. Het moeras zuivert het water met behulp van een pomp en een natuurlijk moerasfilter. Het filter bestaat daarbij uit waterplanten en lavastenen. De pomp mag niet in de zwemvijver geplaatst worden, dit is bij de wet bepaald. Er wordt daarom vaak een aparte put aangelegd waar de pomp met leidingen naar de zwemvijver getrokken wordt.

Hoe maak je een zwemvijver?

Een zwemvijver aanleggen is een lastige klus die ongeveer 2 tot 3 weken in beslag neemt. Het wordt om die reden meestal uitbesteed aan specialisten. Het aanleggen van een zwemvijver gebeurt vaak in de volgende 9 stappen:

  1. Ontwerp van de zwemvijver
  2. Graven
  3. Worteldoek leggen
  4. Filter, pomp en leidingen leggen
  5. Vijverdoek aanleggen
  6. Zwemvijver vullen met (regen)water
  7. Moerasgebied inrichten
  8. Wel of geen vissen?
  9. Pomp aanzetten

Wil je meer informatie over het aanleggen van een zwemvijver? Bekijk dan dit uitgebreide stappenplan.

Hoe onderhoud je een zwemvijver?

Om het onderhoud van een zwemvijver hoef je het niet te laten. Dit stelt namelijk niet zoveel voor. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je zorgt dat er geen dode bladeren aan de waterplanten hangen of in het water liggen. Deze kun je eraf plukken of simpelweg uit het water vissen. Eventuele draadalgen kun je weghalen met een stok. Daarnaast is het van belang om de waardes van het water op orde te houden. Wanneer je de zwemvijver vult met regenwater, voorzie je hierin al in de best mogelijke omstandigheden aangezien regenwater de meest gunstige waardes bevat.

Wil je een zwemvijver laten aanleggen? Dan kun je hier meer informatie vinden over de kosten en mogelijkheden.