Zo verhelp je de stank na een lekkage

Zo verhelp je de stank na een lekkage

Hoogstwaarschijnlijk klik jij dit artikel aan, omdat er in het verleden een daklekkage heeft plaatsgevonden in jouw woning en jij tot op heden nog steeds kampt met de gevolgen van de lekkage: de geur. Na een dak reparatie zal de geur nog een tijd in de woning achterblijven. 

“Moet ik de komende tijd deze stank gewoon accepteren?” Ik hoor de paniek al. Nee, hoor! Er zijn (gelukkig) manieren om de hardnekkige geur voor een groot deel te verminderen. In dit artikel delen we de oorzaken en oplossingen van deze vreselijke geur als gevolg van een daklekkage.

Vieze geur door schimmelvorming

Waarschijnlijk verwachtte jij dat alle problemen na de dak reparatie opgelost waren. In praktijk bleek dat helaas niet zo te zijn. Maar waar komt de vieze geur vandaan? Dit heeft alles te maken met het oude vocht. Na een lekkage is het uiteraard begrijpelijk dat er op sommige plekken in huis nog vocht is achtergebleven. Dit oude vocht zal leiden tot schimmelvorming. De schimmelvorming zal deze hardnekkige geur door het huis verspreiden. Kortom: het vocht moet direct worden aangepakt om de geur te verminderen.

De geur opzoeken

Het is allereerst belangrijk om vast te stellen waar de geur vandaan komt. Deze zoektocht zal vaak niet veel tijd nodig hebben. Het vocht is namelijk in de meeste gevallen te vinden in een muur, plafond, vloer of kruipruimte. Het water doordringt vaak door meerdere lagen. Om de stank tegen te gaan, is het van belang om alle lagen te drogen.

De geur verhelpen

Afhankelijk van de locatie kan het vocht gedroogd worden. Dit kun je zelf doen, maar is ook door een expert uit te voeren. Wij delen de makkelijkste manieren om het vocht te laten drogen.

  • Ventilator

Door het gebruik van een ventilator kan het vocht verdampen. Het is belangrijk om de ventilator niet haaks op de muur of het plafond te richten.

  • Ventileren

Hetzelfde effect kun je creëren door 24 uur te ventileren door het raam of de deur open te laten staan.

  • Adsorptiedroger

Aan de hand van dit effectieve apparaat kan vocht makkelijk uit muren of plafonds worden onttrokken.