Zelf kleuren mengen

Zelf kleuren mengen: 5 tips

Ga je thuis schilderen en wil je zelf je kleuren mengen? In ieder huishouden staan wel een aantal half lege potten verf in een hoek op zolder of in de schuur opgestapeld. Restjes van eerdere verfklussen waar niet een hele pot voor nodig was. Nu kun je natuurlijk bij een bouwmarkt verf laten mengen zodat het resulteert in de juiste kleur. Maar als je het zonde vindt van al die potjes verf die er als staan en geen zin hebt om er nog meer aan toe te voegen kun je ook eerst zelf proberen om verf te mengen. Zelf verf mengen en bijvoorbeeld bruine verf maken is helemaal niet zo moeilijk als je enkele tips in acht neemt die we voor de handigheid hieronder hebben opgeschreven.

1. Meng geen water gedragen met oliegedragen verf

Voordat je heel ijverig verf gaat met mengen is het slim om eerst op de etiketten te lezen om wat voor soort verf het gaat. Er is een verschil tussen verf op basis van olie en verf op basis van water. Muurverven zijn bijvoorbeeld bijna allemaal watergedragen. Bij de houtverf en betonverf moet je iets meer opletten, want je hebt verf die je kunt mengen met terpentine (olie gedragen) en verf op waterbasis. Je kunt geen water gedragen verf met verf op oliebasis mengen.

2. Meng geen muurverf met houtverf

Ook als je potjes muurverf en houtverf hebt die allebei op waterbasis zijn kun je ze beter niet met elkaar mengen. Houtverf heeft een heel andere samenstelling wat resulteert in een glanzende watervaste laag. Muurverf is meestal niet watervast, behalve de speciale muurverven voor vochtige ruimtes. Voor een mooi resultaat kun je dus beter niet muurverf mengen met houtverf of betonverf.

3. Zorg voor het juiste gereedschap

Als je verf gaat mengen zorg er dan voor dat je een emmer of bak hebt die groot genoeg is om de verf erin door elkaar te mengen. Ook een roerstaaf, een boormachine met een speciale meng extensie of een oude mixer zijn handige tools om je verf te mengen.

4. Werk in afgebakende stukken

Omdat het erg lastig is om zelf gemengde verf precies na te maken in exact dezelfde kleur kun je het beste werken in afgebakende vlakken. Schilder eerst een muur en ga pas als je helemaal klaar bent naar de volgende. Heb je niet genoeg voor de volgende muur dan kun je wit bijmengen. De kleur wordt dan iets lichter, maar hierdoor ontstaan verschillende kleurtinten die dicht bij elkaar liggen waardoor het lijkt alsof je kamer rechtstreeks uit de Elle Wonen komt.

5. Lees iets over kleuren mengen

Bepaalde kleurcombinaties leveren specifieke kleuren op. Zo krijg je altijd oranje als je rood met geel mengt. Hoe je andere kleuren mengt kun je online op verschillende websites vinden. Zoek bijvoorbeeld naar de kleurenleer van Itten die precies uitlegt hoe je kleuren mengt.