Zelf kitten

Zelf kitten, hoe pak ik dat aan?

Kitten is het dichten van kieren en naden of het opvullen van naden, zelf kitten is niet moeilijk als je weet hoe het moet. Hier lees je hoe je de klus eigenhandig kan klaren.

Allereerst is het handig om te weten dat er verschillende soorten siliconenkit zijn zodat je de juiste kiest.

  • MS polymeer is geschikt om mee te lijmen én kitten.
  • De zuurstofvrije siliconekit is geschikt voor het afdichten van kunststof en hecht zelfs op de meest gladde ondergrond.
  • Voor toepassingen op glas is er een siliconekit op basis van azijnzuur, deze blijft elastisch en is water-, UV- en weersbestendig. Deze siliconekit is uitermate geschikt om buitenshuis te gebruiken.
  • Universele kit is breed inzetbaar, maar voor vochtige ruimtes is deze minder geschikt.

Kitten begint met het vet- en stofvrij maken van de ondergrond. Kitverwijderaar verwijdert oude kit en met schilderstape plak je de voeg aan beiden kanten af om de voeg zo net mogelijk af te werken.

De kitkoker heeft een topje welke je eerst moet opensnijden, daarna kan je de koker in het kitpistool schuiven en de schuin afgesneden spuitmond erop plaatsen.

In één gelijkmatige beweging breng je de siliconekit aan. Let op dat er geen lucht in de voeg zit en de kit niet te dik aangebracht wordt, een elektrisch pistool brengt de kit constanter aan mocht je daar zelf moeite mee hebben.

Met een vochtige kitlepel of vinger strijk je de kit vervolgens glad. De kitlepel zorgt ervoor dat de druk op de kit gelijkmatiger is en maakt daarmee de naad strakker. Bij badkamertoepassingen wordt het gebruik van een lepel aangeraden. Als de kit droog is kan de tape eraf en strijk je de kitnaden nogmaals glad.