Zelf je huis isoleren kan een effectieve manier zijn om energie te besparen, je wooncomfort te verbeteren én je energiekosten te verlagen. Of je nu een ervaren doe-het-zelver bent of net begint: met de juiste aanpak en materialen kun je veel bereiken.
Goede voorbereiding is het halve werk
Voordat je begint met isoleren is het belangrijk om te begrijpen waar je warmte verliest. Voer daarom altijd eerst een controle uit om te bepalen welke delen van je huis de meeste aandacht nodig hebben. Dit kan eenvoudig door te kijken naar koude plekken en tocht of door een isolatiespecialist te vragen. Daarna kun je aan de slag met het zelf isoleren van de muren, vloeren, plafonds, ramen en deuren, de kruipruimte, kelder en/of de zolder.
Ook is het bij het uitvoeren van een doe-het-zelf isolatieproject essentieel om veiligheidsmaatregelen te nemen. Draag daarom altijd een stofmasker, handschoenen en een veiligheidsbril bij het werken met isolatiematerialen. Gebruik de juiste gereedschappen en volg de instructies op de verpakking van isolatiematerialen om de beste resultaten te behalen.
En controleer ook of je in aanmerking komt voor subsidies of belastingvoordelen voor energiebesparende maatregelen. Dit kan helpen om de kosten van je isolatieproject te verlagen.
Zelf binnen- of buitenmuur isoleren
Wanneer je begint met de isolatie van je muren, kun je zowel de binnen- als buitenmuren aanpakken. Voor binnenmuren kun je isolatieplaten of -rollen gebruiken. Deze zijn relatief eenvoudig te installeren. Meet de muren op en snijd de isolatieplaten op maat. Bevestig de platen met lijm of spijkers en zorg ervoor dat er geen openingen zijn. Bedek de isolatie vervolgens met gipsplaten of andere afwerkingsmaterialen.
Bij buitenmuren kan isoleren complexer zijn en vereist meestal het bevestigen van isolatieplaten aan de buitenkant van de muren met lijm of mechanische bevestigingen. Reinig de muren en controleer op schade voordat je de platen aanbrengt. Werk de muren af met een beschermende buitenafwerking zoals pleisterwerk of gevelbekleding.
Zelf vloeren en plafonds isoleren
Voor de isolatie van vloeren en plafonds zijn er ook specifieke stappen. Onder de vloeren kun je isolatiemateriaal plaatsen om aanzienlijk bij te dragen aan het behoud van warmte. Verwijder de vloerbedekking en controleer de kruipruimte. Plaats isolatiemateriaal tussen de vloerbalken, bijvoorbeeld met rollen of platen van isolatie, en zet de vloerbedekking terug.
Voor plafonds, vooral als je een ongebruikte zolder hebt, leg je isolatie over de zoldervloer. Gebruik isolatieplaten of -rollen en leg ze uit over het hele oppervlak. Als je de zolder niet gebruikt, kun je het open laten; anders bedek je de isolatie met een vloer.
Zelf ramen en deuren isoleren
Ook ramen en deuren kunnen een bron van warmteverlies zijn. Voor ramen kun je tochtstrips aanbrengen rond de randen om kieren te dichten en raamfolie gebruiken om een extra isolatielaag toe te voegen. Dit kan eenvoudig worden aangebracht met een speciale kit. Voor deuren plaats je tochtstrips rondom de deur om kieren te dichten en installeer je een rubberen tochtstrip aan de onderkant om te voorkomen dat er koude lucht binnenkomt.
Zelf zolder isoleren
De zolder is ook een belangrijk gebied voor isolatie. Controleer of de zolder droog en schoon is voordat je isolatie aanbrengt. Leg isolatiemateriaal over de zoldervloer en zorg ervoor dat de isolatie goed aansluit zonder openingen.
Zelf kruipruimte en kelder isoleren
Kruipruimtes en kelders kunnen ook van isolatie profiteren. Voor kruipruimtes controleer je op vochtproblemen en zorg je voor een goede ventilatie voordat je isolatie aanbrengt op de muren of de vloer van de bovenliggende ruimte. In kelders kun je isolatie aanbrengen op de keldermuren en het plafond van de bovenliggende ruimte.
Isolatiematerialen uitkiezen
Bij het kiezen van isolatiematerialen heb je verschillende opties. Glaswol en steenwol zijn goed voor muren, daken en vloeren. PIR- en PUR-platen zijn geschikt voor wanden en daken vanwege hun hoge isolatiewaarde. Ecologische alternatieven zoals hennep, gerecycled papier of cellulose zijn milieuvriendelijker.
Ventilatie tegen vochtproblemen
Vergeet niet dat ook goede ventilatie belangrijk is om vochtproblemen te voorkomen. Overweeg daarom het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem als je veel isolatie aanbrengt. Ook moet je luchtlekken rond leidingen, kabels en andere openingen afdichten met afdichtmiddelen zoals siliconenkit of schuim.