schuin dak met hoog rendement isoleren

Zelf een schuin dak met hoog rendement isoleren

Het was al een aantal jaren bekend dat veel woningen slecht geïsoleerd zijn, en dat het noodzakelijk is om dat te verbeteren. De hoge prijs van gas heeft de urgentie van isoleren vergroot. Door de hoge energieprijzen loont het sneller als je je woning gaat isoleren. Maar welke maatregelen hebben het meeste effect? En wat kost isolatiemateriaal? Dat kan worden achterhaald bij  https://www.budgetisolatieshop.nl/. Er is keuze uit diverse materialen, zodat je het juiste product kunt aanschaffen voor het beste resultaat. Als je je dak gaat isoleren vraagt dat een investering die snel kan worden terugverdiend.

Schuine en platte daken isoleren

Het effect van het isoleren van een dak is erg groot. Het resultaat hangt uiteraard af van het soort isolatiemateriaal dat wordt gebruikt en van de manier waarop het wordt aangebracht. Een relatief eenvoudig materiaal dat hiervoor kan worden gebruikt is PIR isolatie. PIR wordt geleverd in platen van verschillende diktes. Hoe goed ze isoleren is afhankelijk van de dikte van de platen. Ze kunnen binnen en buiten op het dak worden gemonteerd. Het aanbrengen van dakisolatie aan de buitenkant is wat duurder, omdat hiervoor specialisten moeten worden ingeschakeld.

Schuine daken van binnen isoleren

Wie zijn schuine dak zelf wil isoleren kan dat het beste aan de binnenzijde doen. Dat is veiliger dan dat je op het dak moet klimmen, en het is ook goedkoper. De benodigde PIR platen zijn online te bestellen. Ze zijn gemaakt van kunststof en hebben meestal een lichtgele kleur. De platen worden aan de binnenzijde tegen het dak gemonteerd. Bij het isoleren van een dak is het belangrijk dat er geen ruimte tussen de platen zit, waardoor de warmte alsnog kan ontsnappen. Daarom hebben PIR platen een groef en een tand, zodat ze deels in elkaar vallen.

Bijkomende werkzaamheden

Het is voor succesvol isoleren van belang dat het dak in een goede conditie is. Als je dak mankementen vertoont is het beter om dat te laten repareren voordat je met de PIR isolatie aan de gang gaat. Een dak kan namelijk niet worden gerepareerd als er al PIR platen op liggen. Bij het repareren van een dak moeten ook spleten aan de randen van het dak worden gevuld met isolatiemateriaal. PUR schuim wordt daar vaak voor gebruikt. Dit schuim is gemakkelijk aan te brengen en gaat tocht effectief tegen. PUR schuim moet worden aangebracht voordat de PIR isolatie wordt geplaatst.

Kijk uit voor vocht

Als je het schuine dak gaat isoleren is het van belang rekening te houden met het ontstaan van vocht. Dat kan ontstaan door condensatie, en kan op termijn de oorzaak zijn van rot en schimmels. Het is in principe mogelijk om zelf te bepalen of je een extra dampremmende folie nodig hebt, maar je kunt je daarover ook laten adviseren. Isoleren van het dak kan jaarlijks bij een woning van gemiddelde grootte een besparing van € 500 op de energierekening opleveren. Wie de isolatie zelf aanbrengt, moet rekenen op ongeveer € 1000 materiaalkosten.