veiligheid in de bouwsector

Zaken die belangrijk zijn voor de veiligheid in de bouwsector

Gezondheid en veiligheid zijn de twee belangrijkste zaken bij de start van een bouwproject. Je moet er altijd voor zorgen dat alle aspecten met betrekking tot gezondheid en veiligheid in overweging zijn genomen voordat er ook maar een voet op een bouwplaats gezet wordt.

Gezondheid en veiligheid in de bouw zijn bijzonder belangrijk aangezien deze bedrijfstak zeer gevoelig is voor gevaarlijke situaties. Een groot deel van alle ongevallen op de bouwplaats worden veroorzaakt door onder meer uitglijders en struikelpartijen. Maar ook veel personeel raakt gewond tijdens het tillen en hanteren van materialen en/of het vallen van een bepaalde hoogte op een bouwplaats. Dit benadrukt de noodzaak van veiligheid in de bouw. Er zijn een aantal manieren waarop een bouwbedrijf kan helpen om deze ongevallen te voorkomen.

De juiste training

Er gebeuren juist ongelukken op een bouwplaats omdat de betrokken werknemers niet de juiste training hebben gehad voordat ze aan een bouwproject begonnen. Een goede opleiding zorgt er uiteraard voor dat jouw medewerkers zich bewust zijn van de risico’s op de bouwplaats.

Het juiste gereedschap

Het juiste veiligheidsgereedschap gebruiken kan ook een gigantisch verschil op de werkplek maken en al snel allerlei onnodige ongelukken helpen voorkomen. Veiligheidsproducten zoals een helm, veiligheidsschoenen en specifieke beschermende veiligheidskleding kunnen alle mogelijke risico’s op de werkplek ook helpen verminderen.

Bouwbedrijven gebruiken vandaag de dag een breed scala aan veiligheidspraktijken. Dit doen ze met een toenemende nadruk op het creëren van een veiligheidscultuur binnen de hele organisatie.

Plaatsing van veiligheidsborden en veiligheidsstickers

De plaatsing van veiligheidsborden op de bouwplaats en het toepassen van diverse veiligheidsstickers voor de bouw zijn van belang om allerhande waarschuwingen en gevaren duidelijk en op een snelle manier te geven, zowel voor bouwplaats personeel, de bouwplaats bezoekers en het grote publiek.

Dit zijn duidelijk zichtbare afbeeldingen die een wettelijke vereiste zijn om zo de gezondheid en veiligheid op een bouwproject te bevorderen. Er is in tal van verschillende maten een behoorlijk volledig assortiment van duurzame veiligheidsborden en veiligheidsstickers beschikbaar.

Gezondheid en veiligheid zijn niet alleen belangrijk om allerlei letsel te voorkomen. Er is ook een voordeel voor de langere termijn voor de bouwsector. Door namelijk de juiste gezondheids- en veiligheidsprocedures te implementeren, is de kans immers groter dat de werknemers in de bouw veiliger en zonder ongelukken hun werk kunnen blijven doen. En dat is voor iedereen beter.