woning opmeten

Je woning opmeten, hoe doe je dat?

Je huis opmeten kan soms een behoorlijke klus zijn. Vaak heb je te maken met hoeken wat het meten gecompliceerd kan maken. Daarom is het zaak om de juiste meetapparatuur te gebruiken. Zelf ben ik recentelijk verhuisd en moest laminaat leggen. Daarom besloot ik me meer te verdiepen in verschillende meetapparatuur. In dit artikel wil ik graag mijn tips met je delen.

De laser afstandsmeter

Een laser afstandsmeter is een handig product als het om meten gaat. Het apparaat is accuraat en meet precies langs alle obstakels. Laser afstandsmeters bestaan er in verschillende uitvoeringen en kunnen verschillende soorten metingen uitvoeren. Zo kan de eenvoudigste laser afstandsmeter de afstand meten, minimum of maximum metingen en oppervlakte en volume metingen uitvoeren. Een uitgebreide variant kan bijvoorbeeld ook hoogte en hellingen meten. Er zijn zelfs laser afstandsmeters die een bluetooth functie hebben en op die manier meetdata naar je andere apparaten kan sturen. De prijs ligt meestal rond de 20 euro tot ruim 250 euro. Dus uiteindelijk heeft een simpele laser afstandsmeter een zeer redelijke prijs. Daarbij komt dat meten met een laser de meest accurate manier is om afstand te meten.

De waterpas

De waterpas kennen we natuurlijk allemaal, je kan er mee meten en kijken of iets precies recht  is. Een hele handige manier om iets op te meten om bijvoorbeeld iets op te hangen. Er zit een buisje met een vloeistof daarin, met de luchtbel kijk je of hetgeen dat je wilt ophangen recht hangt. Als de luchtbel precies in het midden van de 2 lijnen staat zie je dat hij precies horizontaal staat. Een ouderwetse, maar duidelijke manier om te meten. De waterpas is van ongeveer 20 centimeter tot aan wel 200 centimeter. Als je een simpel en zeer goedkoop hulpmiddel wilt hebben is een waterpas altijd een goede optie.

Ultrasonisch Meetapparaat

Tot slot hebben we nog de Ultrasone afstandsmeters. Deze meters zenden in de richting van het punt dat gemeten wordt een ultrasoon signaal. Op het moment dat het signaal teruggekaatst wordt in de meter, wordt naar de tijd gekeken dat het signaal er over gedaan heeft om heen en terug te komen. Op deze manier wordt de afstand berekend. Deze manier is niet even precies als bijvoorbeeld de laser afstandsmeter. De prijs van een  ultrasonisch meetapparaat ligt rond de  30 euro tot ongeveer 200 euro. Zelf heb ik uiteindelijk mijn huis opgemeten met de laser afstandsmeter.