onderhoud van je tuin

Welke toestellen heb je nodig voor het onderhoud van je tuin?

Naargelang de grootte kan een tuin heel wat onderhoud met zich meebrengen. De juiste materialen aankopen om het onderhoud zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, is dan ook een aanrader. Afhankelijk van wat je allemaal in je tuin hebt staan, kom je met een hakselaar en een verticuteerder al erg ver.

Wat is een verticuteerder?

Wanneer je een verticuteerder ziet, zou je in eerste instantie denken dat het een grasmaaier is. Toch heeft een verticuteerder een andere functie dan een maaier. Dit machine wordt namelijk gebruikt om dood gras en mos te verwijderen van een gazon. Wanneer je je gras maait, blijft er altijd wat gras achter. Deze laag blijft als het ware als een toplaag op je gazon liggen. Na enige tijd sterft dit gras af waardoor er geen lucht meer doorkomt tot aan de wortels van je gazon. Als er geen lucht meer doorkomt, kan je gras dus ook niet meer groeien. Dat lijkt mooi meegenomen, maar het is allesbehalve gezond voor je gazon.

Verticuteren houdt in dat deze bovenste laag wordt verwijderd waardoor de wortels van je gazon terug zuurstof kunnen opnemen. Belangrijk is om deze laag te verwijderen voordat deze te dik en te hard wordt. Hoe meer je op je gazon wandelt, hoe sneller dat deze laag hard zal worden. De beste periode om te verticuteren is tussen maart en september. De grond moet namelijk al voldoende opgewarmd zijn, maar het wordt wel afgeraden om dit tijdens hittegolven te doen om uitdroging te voorkomen. In een ideaal gegeven, wordt je tuin twee keer geverticuteerd, een keer rond maart of april en de tweede keer rond september of oktober.

Wat is een hakselaar?

Een hakselaar wordt voornamelijk in de landbouw gebruikt om onder meer maïs te versnipperen en gras op te rapen. Dit zijn grote hakselaars. Een kleine hakselaar kan ook in je tuin van pas komen om bijvoorbeeld snoeiafval en onkruid te versnipperen. Wanneer je hagen of bomen in je tuin hebt staan, is een hakselaar het ideale toestel om grote stukken afval of takken te versnipperen tot een klein volume. Hoe groter de takken en hoe meer afval je wil versnipperen, hoe zwaarder de hakselaar moet zijn.

Bovendien kan het versnipperde afval gebruikt worden als compost omdat het verschillende voedingsstoffen bevat die je bodem kan gebruiken. Een ander voordeel is dat een hakselaar ervoor zorgt dat je container veel minder snel vol is of dat je minder vaak naar het recyclagepark moet.