subsidies voor zonnepanelen

Welke subsidies zijn er voor zonnepanelen?

Als het gaat om een subsidie voor zonnepanelen, dan is het belangrijk om alles in het juiste perspectief te zetten. Het is namelijk zo dat er officieel geen enkele subsidie voor zonnepanelen bestaat. Die is enige tijd geleden gestopt. Dat betekent echter niet dat er helemaal geen subsidies en regelingen zijn waar je aanspraak op kan maken met je zonnepanelen. Dat maakt zonnepanelen laten plaatsen dus nog altijd een aantrekkelijk idee. Het is dan dus wel belangrijk dat je goed weet wat wel en niet kan. Dat leer je hier.

De aankoop van zonnepanelen

Als het gaat om subsidie voor zonnepanelen, dan kijk je het eerst naar de aankoop. Daar liggen namelijk direct al wat mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van de energiebespaarlening. Dit is een lening die je kan afsluiten tegen gunstige voorwaarden. De lening is echter alleen te gebruiken wanneer je er investeringen mee doet die energiebesparend zijn. Het laten plaatsen en gebruiken van zonnepanelen is daar natuurlijk wel een heel goed voorbeeld van. Daar is deze lening dus in ieder geval zeker aantrekkelijk voor.

Letten op de voorwaarden

Deze subsidie voor zonnepanelen is heel aantrekkelijk. Je kan er de aankoop en de installatie mee financieren. Het is wel belangrijk om te weten dat er wel een keerzijde aan zit. Het is namelijk ook zo dat dit met de nodige voorwaarden komt. Zo is het bijvoorbeeld zo dat je ook andere energiebesparende maatregelen moet doorvoeren om aanspraak op deze lening te kunnen maken. Er is een zogenaamde maatregelenlijst waar alles wat je kan doen op staat. Zorg dus dat naast de zonnepanelen ook minimaal 1 van deze energiebesparende maatregelen in huis wordt doorgevoerd.

Het terugvragen van de btw

Een andere subsidie voor zonnepanelen is het terugvragen van de btw voor de aankoop en installatie van de zonnepanelen. Dit kan je bij de belastingdienst doen. Daarvoor moet je aanspraak maken op de Kleine Ondernemers Regeling, ook wel KOR. Dit kan misschien wel wat ingewikkeld in elkaar zitten. Wie echter hulp krijgt bij het aanvragen van de zaken kan wel 21 procent terugkrijgen. Dat is immers de omvang van de btw. Dat maakt het op zich al de moeite waard om hiermee aan de slag te gaan.

Andere soorten regelingen

Er zijn daarnaast ook nog allerlei andere soorten regelingen. Denk bijvoorbeeld aan de salderingsregeling. Dit betekent dat er een vergoeding staat tegenover het teveel aan geproduceerde stroom met zonnepanelen dat je overhoudt. Daarnaast zijn er nog regelingen voor coöperaties. Dit is handig wanneer je geen eigen dak hebt, maar met een VVE of woningbouwvereniging werkt. Daarnaast is er nog een SCE regeling. Ook dit is een regeling voor energiecoöperaties. Dit is een relatief nieuwe regeling, dus het is belangrijk om goed uit te zoeken wat je hier allemaal wel en niet mee kan.