Welke hanglamp kiezen

Welke hanglamp kiezen?

Een hanglamp kiezen is geen gemakkelijke opgave. Je moet namelijk met veel aspecten rekening houden. Zo weet je bijvoorbeeld wel al hoe de lamp eruit moet zien, maar heb je je nog niet verdiept in de grootte, de lichtval en de lichtbron. Dit zijn ook een aantal belangrijke punten die je in acht moet nemen als je een hanglamp uitkiest. Lees gauw verder voor tips!

Tip 1: functie van verlichting

Wellicht het meest belangrijke wanneer je een lamp uitzoekt: de functie die het licht moet voldoen. Een lamp in de woonkamer heeft namelijk een andere functionaliteit dan een hanglamp boven de eettafel. Daarom wordt er onderscheid gemaakt in verschillende type verlichting. Kies daarom welke het beste bij jouw situatie past:

  • Basisverlichting: dit gebruik je als algemene verlichting in je woning. Denk bijvoorbeeld aan een lamp aan het plafond die een hele ruimte verlicht. Als je verder geen gebruik maakt van andere lampen, dan zal er weinig sfeer zijn in de kamer.
  • Sfeerverlichting: hiermee creëer je, zoals de naam al zegt, sfeer in een ruimte. Meestal hangt deze lamp ook wat lager en kun je bepaalde dingen in een ruimte accentueren. Ook kan je het vaak wat hoger of lager zetten, waardoor je gemakkelijk de sfeer kunt bepalen en veranderen.
  • Functionele verlichting: denk aan een bureaulamp. Ook bestaan er functionele hanglampen die je kunt verplaatsen van positie.

Tip 2: plek van de hanglamp

Waar je de lamp gaat ophangen, is alles bepalend voor het type en de grootte. Zo zul je een grotere lamp willen ophangen in de woonkamer en een kleinere in de eetkamer (in het geval van plafond hoogteverschillen). Ook zul je in de woonkamer hoogstwaarschijnlijk de verlichting moeten aanvullen met sfeerlichten, omdat met een hanglamp de ruimte niet goed verlicht kan worden. Wil je de lamp ophangen in de eetkamer? Check dan de volgende tips:

  • Hoogte: de hanglamp dient ongeveer tussen de 60 en 75 centimeter boven het tafelblad te hangen. Dit is een algemene opvatting en dit verschilt dus per ruimte en tafel.
  • Vorm: heb je een ronde tafel? Zorg dan voor ronde lampen. Het is het mooist als de vormen van de tafel en de lamp vergelijkbaar zijn. 
  • Verlichting: zorg ervoor dat je sterkte van het licht van de hanglamp kunt aanpassen. Heel fel licht tijdens het avondeten is niet ideaal!
  • Hoeveelheid: een hanglamp is waarschijnlijk niet voldoende. Bekijk daarom hoeveel je er nodig hebt zodat iedereen goed kan zien. 

Wil je graag een stoer, chique of luxe interieur? Luxe hanglampen kopen doe je gemakkelijk online. Check deze website voor inspiratie!