welke gehoorbescherming

Welke gehoorbescherming is voor jou de beste keuze?

Er wordt op de markt een onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van gehoorbescherming. Concreet betekent dit dat je kan kiezen voor universele of voor maatwerk gehoorbescherming. Beide vormen van gehoorbescherming beschikken over diens eigen, specifieke voordelen. Wel is het zo dat er in de praktijk door de meeste mensen een voorkeur wordt gegeven aan zogenaamde otoplastieken. Dit is maatwerk gehoorbescherming welke er om bekend staat niet alleen comfortabel, maar ook ongelofelijk kwalitatief te zijn. Is het voor jou niet meteen duidelijk welk type van gehoorbescherming nu precies de beste keuze is? Je komt er alles over te weten door het raadplegen van de inhoud van dit artikel!

Maatwerk gehoorbescherming of otoplastieken

In eerste instantie is er dus de maatwerk gehoorbescherming. Door de jaren heen is binnen verschillende sectoren gebleken dat de zogenaamde ‘otoplastieken’ veruit de beste keuze zijn. Het gaat hierbij niet alleen om de productiesector, maar ook om de bouwsector. Dat otoplastieken in menig aantal omgevingen sterk worden aanbevolen hoeft zeker niet te verbazen. Dit is namelijk het gevolg van het feit dat ze een perfecte gehoorbescherming bieden. Het feit dat de gehoorbescherming op maat van de ooropening wordt gemaakt voorkomt namelijk dat er alsnog schadelijke geluiden gelekt kunnen worden. Op dit vlak weet maatwerk gehoorbescherming zich op efficiënte wijze te profileren ten opzichte van universele gehoorbescherming. Wel is het zo dat je er groter budget voor beschikbaar dient te hebben.

Een andere reden waarom heel wat mensen de voorkeur geven aan maatwerk gehoorbescherming is omdat deze niet goed zichtbaar is en bovendien ook nog eens een optimaal draagcomfort weet te realiseren. Zeker dit laatste is erg belangrijk. In menig aantal omgevingen dienen mensen nagenoeg de hele dag door hun gehoorbescherming te dragen. Wanneer je het dan moet doen met een exemplaar dat niet lekker zit is dat geen pretje.

Universele gehoorbescherming

Bovenstaande informatie geeft aan dat er behoorlijk wat interessante voordelen zijn verbonden aan het gebruik van maatwerk gehoorbescherming. Betekent dit dat universele gehoorbescherming niet interessant is? Absoluut niet. In het bijzonder voor mensen die slechts een beperkt budget voor handen hebben kunnen de universele exemplaren zeker het overwegen meer dan waard zijn. Enkele mogelijkheden op dit vlak zijn:

  • Oorkappen;
  • Universele oordoppen met filter;
  • Schuimdoppen;

In het merendeel van de gevallen wordt er gekozen voor universele gehoorbescherming welke is uitgerust met een filter. Dit is eigenlijk ook het geval bij de maatwerk otoplastieken. Veel mensen vragen zich af wat de aanwezigheid van een dergelijke filter zo belangrijk maakt. Dit spreekt echter voor zich. Het is namelijk zo dat gehoorbescherming niet zomaar elk geluid uit de omgeving mag wegfilteren. Wat bijvoorbeeld te denken van alarmsignalen? Bovendien spreekt het voor zich dat er ook communicatie op de werkvloer mogelijk moet blijven. Dit maakt meteen het grote belang duidelijk van de juiste filter voor je gehoorbescherming.

Besparen op je gehoorbescherming? Dat is een slecht idee!

Het spreekt voor zich dat ons gehoor van cruciaal belang is. Het is dan ook erg belangrijk om deze zo optimaal mogelijk te beschermen. Dat is echter niet altijd even eenvoudig. Wat namelijk wanneer je werkzaam bent in een omgeving waarin heel wat geluidsoverlast optreedt? In dat geval zal je steeds willen kunnen rekenen op de meest optimale gehoorbescherming. Bespaar hier ook zeker niet op. Het lijkt aantrekkelijk om te kiezen voor universele gehoorbescherming, maar in de praktijk biedt deze zelden de beste bescherming. Kies dus bij voorkeur altijd voor die oplossing die je gehoor het best beschermt!