CNC-machines welke soorten zijn er

Welke CNC machines bestaan er allemaal?

Verspanen of frezen: het bewerken van materiaal door machines is een belangrijk proces voor veel verschillende industrieën. Het gaat hierbij eigenlijk om het heel precies weghalen van materiaal, zodat er hout, metaal of kunststof van de juiste vorm en formaat ontstaat.

In grote lijnen kan dit op twee manieren gebeuren. De traditionele manier wordt conventioneel verspanen genoemd: het op maat maken door middel van bewerkingen met zagen, vijlen of schaven. Maar ook hier heeft de computer zijn intrede gedaan: er wordt steeds meer gebruik gemaakt van computergestuurd bewerken. Zogenaamd cnc frezen gebeurt met behulp van machines die digitaal meten en werken. Sinds het moment dat deze techniek bestaat, wordt die veel gebruikt. Hiermee neemt de precisie van de bewerking uiteraard sterk toe, als je dat vergelijkt met handwerk.

Welke machines voor CNC-bewerkingen bestaan er allemaal? En wat zijn daarvan de voordelen? We noemen hier de belangrijkste machines en hun toepassingen

3- en 4-assige CNC-machines

CNC-machines zijn er in allerlei vormen en maten. Een belangrijke onderscheidende factor is de hoeveelheid assen waarop gewerkt kan worden. Het gaat dan over de zijden waarover de computer kan bewegen. Heel eenvoudig gezegd: hoe meer assen, hoe meer vormen en contouren er in het materiaal gemaakt kunnen worden. De meeste CNC-machines hebben 3 of 4 assen. Het meten en het bewerken vindt dan plaats in drie of vier dimensies.

5-assige CNC-machines

Moet er een erg complexe klus worden uitgevoerd, dan kan er ook een 5-assige freesmachine worden gebruikt. Deze extra as geeft de machine de mogelijkheid om het materiaal simultaan van meerdere kanten te bewerken. Het effect is een erg nauwkeurige en efficiënte manier van werken: complexe bewerkingen kunnen in een mum van tijd gedaan worden.

CNC-portaalfreesmachiens

Voor het bewerken van grote formaten kunststof platen kan de zogenaamde portaalfreesmachine worden ingezet. Deze immense gerobotiseerde apparaten kunnen (kunststof) platen van meters groot tot op een honderdste van een millimeter precies bewerken. Dit precisiewerk kan van groot belang zijn.

Draaien én frezen: de combinatie

In bepaalde gevallen is het nodig om het materiaal zowel te draaien als te frezen. Dan biedt de CNC draai-freesmachine uitkomst. Deze computergestuurde machine kan met grote precisie draaien én frezen. Het tegelijkertijd uitvoeren van die stappen biedt grote nauwkeurigheid in het proces.

Computergestuurd bewerken

Met CNC-technologie kunnen zeer snel en zeer nauwkeurig onderdelen van metaal, hout of kunststof worden gemaakt. Afhankelijk van de behoefte kunnen er verschillende machines worden aangewend.