duurzame bouwmethoden

Welke bouwmethoden zullen in de toekomst voor meer duurzaamheid zorgen?

Duurzaamheid is één van de meest besproken zaken van de laatste tijd. Het gebruik van duurzame materialen wordt steeds belangrijker. Nadat is vastgesteld dat het klimaat hard achteruitgaat, groeit het besef dat, willen we een toekomst voor onze kinderen nalaten, er anders met de planeet moet worden omgegaan.

De meest duurzame manier van bouwen

Een van de meest duurzame manieren van bouwen is houtskeletbouw (HSB). HSB is een bouwmethode dat bestaat uit houten spanten met daartussen isolatie. Deze bouwmethode wordt meer en meer toegepast, eerst vooral in de USA, tegenwoordig ook steeds meer in Nederland. Het grootste voordeel van HBS is dat het milieuvriendelijk is. Voor het delven van grondstoffen voor bijvoorbeeld beton of cement kom veel meer CO2 vrij dan bij het kappen van hout. Bovendien komen er bij het mixen van cement met water giftige stoffen vrij die natuurlijk schadelijk zijn voor het milieu. Met houtskeletbouw voorkom je dit.                                                                                                                                                                                                                                                     

Waar moet je rekening mee houden bij duurzaam bouwen

Denk hierbij aan de stand van de zon t.o.v. de plaats van de ramen. Denk ook aan het gebruik van water en energie. Plaats zonnepanelen en denk aan een zonneboiler voor het warme water. Denk ook kritisch na over de grootte van je huis. Heb je 4 slaapkamers nodig als je met z’n tweeën bent? Gebruik zoveel mogelijk duurzame materialen.

Interieurplannen

Ook bij het ontwerpen en plannen van het interieur van je huis valt heel veel te verduurzamen. Denk daarbij eens aan de isolatie van de vloeren de wanden en het dak, de wijze waarop je je huis wilt verwarmen. Ga je weer een centraal verwarmingssysteem aanleggen op gas of ga je dit keer voor een milieuvriendelijke pellet kachel?

Duurzame materialen voor je interieur

Ook in je interieur kun je op talloze manieren duurzaam bezig. Wil je een duurzame keuken en een duurzame badkamer? Maak dan meer gebruik van het duurzame solid surface. Solid surface is een vochtbestendig, niet poreus materiaal. Uitermate geschikt voor werkbladen, ligbaden en wastafels in de badkamer. Het is een slijtvast materiaal, verkrijgbaar in ieder gewenste kleur en in ieder gewenste vorm. Bovendien is het eenvoudig schoon te houden omdat het geen naden of poriën heeft en zijn kleine krasjes simpel weg te werken. Het materiaal voelt prettig, comfortabel en warm aan. Het materiaal heeft een zeer lange levensduur, waardoor het een uitstekende investering in je interieur is.