Wat zijn dakpanplaten

Wat zijn dakpanplaten en hoe monteer je dakpanplaten?

Ben je van plan om binnenkort de dakbedekking van een vakantiehuisje, stal, tuinhuis, veranda of boerderij te vervangen? Dan zou het goed kunnen dat je hier een dakpanplaat voor nodig hebt. Een dakpanplaat is een specifiek type dakplaat, bij het monteren van een dakpanplaat dien je rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Wil jij meer weten over de dakpanplaat en de montage van dakpanplaten? Lees dan snel verder!

Wat zijn dakpanplaten?

Voordat wij je vertellen hoe je een dakpanplaat monteert, is het goed om te weten wat een dakpanplaat precies is. Zoals de naam al doet vermoeden, is een dakpanplaat een plaat die de indruk wekt dat de plaat (en daarmee het dak) bestaat uit werkelijke dakpannen. De dakpanplaat is daarmee de ideale vervanger voor het traditionele pannendak. Dakpanplaten zijn er in verschillende soorten en maten, zo is het mogelijk om te kiezen voor verschillende afmetingen en coating types. Binnen Nederland zijn er een aantal specialisten op het gebied van dakpanplaten. Wil jij meer weten over de verschillen tussen types dakpanplaten, klik dan hier.

Hoe bepaal je de juiste afmeting?

De eerste stap in het montage proces is het bepalen van de maten. Het allerbelangrijkste is hierbij om het dak goed op te meten. Bij het bepalen van de maten moet je rekening houden met de volgende aandachtspunten:

  • Laat de dakpanplaten ongeveer 20-40mm uitsteken van de dakrand. Hierdoor kan het water gemakkelijk weglopen en is de dakrand beschermd tegen vocht;
  • Om ongewenste vochtvorming te voorkomen is het belangrijk om in de nok zo’n 40-60mm ruimte over te laten. Hierdoor kan er een goede ventilatie ontstaan;
  • Om te voorkomen dat water onder de platen op kan stuwen, moet de minimale hellingshoek 8° zijn.

Om de juiste afmetingen te bepalen, is verstandig om jouw dak uit te tekenen op papier. Hierdoor maak je het bepalen van de maten een stuk overzichtelijker.

Plaatsen van een onderdak

Voordat de dakpanplaten daadwerkelijk geplaatst kunnen worden, is het belangrijk om een onderdak te plaatsen. Een onderdak dient als bescherming tegen vocht en wind. Mocht regen of sneeuw tóch door de dakplaten komen, dan vangt het onderdak dit als ware op. Het is aan te raden om altijd anti-condens folie te gebruiken, hierdoor voorkom je dat condens wordt aangetrokken. Let bij het aanbrengen van de folie op dat je 5 centimeter ruimte houdt tussen de folie en de dakpanplaat. Dit is noodzakelijk voor een goede ventilatie.

Dakpanplaten monteren

Het leggen van dakpanplaten moet van onder naar boven en van links naar rechts gebeuren. De dakpanplaten kunnen stuk voor stuk op de panlatten gemonteerd worden met speciale schroeven. Diverse weersomstandigheden vragen veel van onze daken en van de schroeven die hierin bevestigd zijn. Kies daarom voor een duurzame schroef van hoge kwaliteit. Het is belangrijk om direct na het boren de boorresten te verwijderen. Doe je dit niet? Dan zou het kunnen dat deeltjes hiervan gaan roesten en de dakpanplaten beschadigen.