3d Laserscanning

Wat weet jij over 3d Laserscanning?

Veel mensen hebben wel eens van 3D laserscanning gehoord, maar omschrijven wat het precies is, wordt wat lastiger. Het is goed om er meer over te weten te komen, want dan begrijp je ook hoe waardevol het voor veel bedrijven kan zijn. Het gaat over een techniek waardoor je op een gedetailleerde manier informatie krijgt over de huidige situatie van bijvoorbeeld een constructie of gebouwen, maar ook van een installatie of een brug of terrein kan de informatie in kaart worden gebracht. Als je bijvoorbeeld wil kijken of iets nog in goede staat verkeerd, of je wil nagaan wat er aan verandering toe is, dan kan 3D laserscanning een goede keuze zijn. Met name omdat de informatie zo gedetailleerd is, zijn veel mensen er erg blij mee en dit kan bedrijven dan ook erg veel waardevolle informatie opleveren. Schakel  Unite2Build in om te helpen bij dit soort taken en werkzaamheden.

Wanneer vindt 3D laserscanning plaats?

Het is fijn dat 3D laserscanning heel precies is, maar het is ook erg snel. Het gemak is dus dat je snel een goed beeld hebt van de huidige situatie. Wat ook prettig is, is dat de gewone werkzaamheden door kunnen gaan wanneer dat deze scan uit wordt gevoerd. Daarnaast is het zo dat wanneer het proces klaar is, dan de losse meetgegevens dan verwerkt worden tot een geregistreerde pointcloud. De kwaliteit hiervan hangt af van de hard- en software, de kennis en expertise van de materie, maar ook van de standplaatsbepaling en het aantal metingen. Een pointcloud kan ook nog om worden gezet naar een 3D BIM model. 

Wat kan er nog meer?

Naast de 3D laser scanning zijn er ook nog andere opties die gekozen kunnen worden. Er kunnen bijvoorbeeld ook nog eens drones gebruikt worden voor LIDAR opnamen en foto- en videobeelden vanuit de lucht. Dit wordt vaak gebruikt voor het fotografisch en in 3D vastleggen van terreinen, bruggen en gebouwen. Er kunnen eventueel ook multi beam metingen gedaan worden voor speciale 3D opnamen onder water. Dit wordt gedaan voor het vaststellen van onzichtbare bodemgegevens. Welke methode er in wordt gezet hangt af van wat er onderzocht moet worden. Ieder bedrijf kan zelf nagaan wat de beste optie is en anders advies inwinnen