Wat te doen bij een rioolverstopping

Wat te doen bij een rioolverstopping?

De meeste Nederlanders hebben weleens last gehad van een verstopping. Zo’n verstopping kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kan er bijvoorbeeld haar ophopen in de afvoer van jouw douche. Ook kunnen etensresten blijven kleven aan de binnenkant van het leidingwerk. Hierdoor kan het water lastiger afgevoerd worden. In sommige gevallen stroomt het water zelfs helemaal niet meer weg. Het is echter niet altijd zo dat de verstopping in de afvoer zit. Het riool kan namelijk ook verstopt raken. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij het toilet. Veel mensen gebruiken hun toilet namelijk om van alles en nog wat doorheen te spoelen. Heb je te maken met een verstopping en lukt het je niet deze zelf te verhelpen? Dan kan het maar zo om een verstopte riolering gaan. Maar wat kun je eigenlijk het beste doen bij een rioolverstopping?

Ga niet zelf aan de slag

Veel mensen proberen een verstopping eerst zelf te verhelpen. Dit gebeurt vaak met een ontstopper, ontstoppingsveer of ontstoppingsmiddel. Indien de verstopping in het riool zit, heeft dit echter niet veel zin. Het probleem zit in dat geval namelijk gewoonweg te diep. Gebruik je een ontstopper? Dan moet je bovendien oppassen dat je het probleem niet erger maakt. Door te hard heen en weer te gaan met de ontstopper kan de verstopping verder het riool inschieten. Dit maakt ontstoppen alleen nog maar lastiger. Bij een verstopping in het riool is het beter een ontstoppingsbedrijf in te schakelen. Zij beschikken namelijk over de juiste hulpmiddelen om een verstopping in het riool te verhelpen. Bovendien hoef je er zodoende niet bang voor te zijn dat het probleem binnen de kortste keren terugkeert. Een ontstoppingsbedrijf haalt de verstopping namelijk altijd volledig uit de riolering.

Laat je riool jaarlijks doorspuiten

Sommige mensen hebben geregeld te maken met een verstopte riolering. In dat geval moet je mogelijk eens naar je eigen doorspoelgedrag kijken. Spoel je geregeld dingen door de afvoer die niet thuishoren in het riool? Dan krijg je vast en zeker vaker te maken met een verstopping. Wil je de kans op een verstopte riolering verkleinen? Let er dan goed op wat je doorspoelt. Vind je dit lastig? Laat dan jaarlijks een ontstoppingsbedrijf langskomen. Zij kunnen jouw riolering namelijk doorspuiten. Dit gebeurt onder hoge druk. Door de kracht van het water verdwijnt alle aanslag en rommel uit de binnenkant van jouw riool. De kans op een rioolverstopping wordt op deze manier natuurlijk al een heel stuk kleiner!