kunststof lassen

Wat is kunststof lassen en wat wordt ermee gedaan?

Plastic materialen hebben duizenden verschillende variaties, wat een breed scala aan plastic lasprocessen vereist. Het soort plastic waarmee je te maken hebt, bepaalt de montagematerialen die je gaat gebruiken. Ze zijn gewoonlijk onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: thermoplasten en thermoharders.

Thermoplasten ondergaan meerdere cycli van smelten en stollen, omdat ze buigzaam en vormbaar zijn bij verhoogde temperaturen. Je krijgt producten met een hoge dichtheid die lekvrij is. Sommige thermoplasten zijn onder meer nylon, acryl, teflon, polypropyleen en nog veel meer. Ze zijn niet recyclebaar. Thermosets zijn kunststoffen die niet kunnen worden gesmolten omdat ze niet kunnen stollen. Ze behouden hun vaste toestand na het eerste verwarmings- of uithardingsproces.

Het kunststof lasproces is afhankelijk van het soort kunststof waarmee je werkt. Maar het algemene lasproces omvat warmte, druk en vulmateriaal om twee of meer kunststoffen met elkaar te verbinden. Het goede nieuws is dat lassen een vrij eenvoudige taak is die je eenvoudig zelf kunt maken. Je hoeft geen stuk plastic te vervangen of een expert te bellen om een ​​scheur te repareren. Koop een elektrisch pistool, plastic zwaaiende staven, extruders, enz.

Je kunt leveranciers van kunststof lassen, zoals Almond, raadplegen om te weten welke gereedschappen je kunt gebruiken als je eenmaal het plastic hebt geïdentificeerd waarmee je wil werken. Je kunt een testkit voor lasdraad gebruiken als je niet zeker weet welk type plastic je gebruikt. Kies een staaf die het beste lijkt op het plastic dat je hebt, verwarm het zoals je zou doen bij het lassen en bevestig het op een schone plek op het plastic. Gebruik later een tang om het van het plastic te trekken. Als het vast blijft zitten, Bingo! Dan ben je goed bezig.

Met het juiste doe-het-zelf-lasgereedschap kun je een gladde en sterke afwerking maken. Bovendien bespaart het geld, omdat je jouw toekomstige reparaties als een professional kunt afhandelen. Het is tijd om die lijm neer te leggen en een paar handige lastechnieken te leren.

Kunststof lassen technieken

Er zijn veel verschillende technieken die je kunt toepassen tijdens het lassen. Elke techniek heeft weer een verschillend effect op het eindresultaat. In de onderstaande alinea’s behandelen we verschillende technieken.

Laser- of laserstraallassen

Een laserstraal wordt gebruikt om twee stukken plastic met elkaar te verbinden. Het zet de twee delen onder druk terwijl het geconcentreerde warmte afgeeft langs de verbindingslijn. Als resultaat verzacht het de interface en creëert het een permanente las.

Heet gas lassen

Een laspistool heeft een met gas verwarmde kamer waar stikstof of droge lucht doorheen wordt geleid. Dit hete gas wordt gericht op de verbinding die moet worden gelast terwijl een plastic staaf van hetzelfde materiaal naar dat verwarmde gebied wordt geleid.

Wrijvingslassen

Dit proces wordt voornamelijk gebruikt wanneer de onderdelen die je verbindt niet symmetrisch zijn rond een rotatieas. Snelle hoekoscillaties worden toegepast om de te verbinden onderdelen te verwarmen. Maar de oscillaties moeten worden geprogrammeerd om te stoppen zodra de onderdelen correct zijn gepositioneerd om samen te voegen.

Solvent lassen

Een oplosmiddel wordt aangebracht op de te verbinden oppervlakken om ze te verzachten. De verzachte delen worden tegen elkaar gedrukt. Zodra het oplosmiddel verdampt, polymeriseert of wordt geabsorbeerd door aangrenzend materiaal, treedt adhesie op.

Ultrasoon lassen

Warmte en mechanische trillingsdruk worden uitgeoefend bij ultrasone frequenties (20-40 kc) om lassen te laten plaatsvinden. Plaatselijke warmte die wordt gegenereerd door de trillingsfrequentie op het te verbinden oppervlak, maakt het lassen succesvol. Het is een betaalbare en schone optie die aan alle kwaliteitseisen voldoet.

Dat is alles! Maar vergeet niet om voor veiligheidsdoeleinden beschermende kleding te dragen.