motorolie en benzine

Wat is het verschil tussen motorolie en benzine?

Veel mensen mengen motorolie met andere soorten olie, vooral degenen die niet genoeg kennis over hun auto hebben. Laten we aannemen dat je een beginner bent, dat je net jouw eerste auto hebt, hoe weet je dan het verschil en waar moet je op letten?

Wat voor benzine?

Benzine is een vloeibaar petroleumderivaat dat voornamelijk wordt gebruikt als brandstof in verbrandingsmotoren. Het wordt geproduceerd in raffinaderijen. Het is een nieuw gas, maar dit soort nieuwe gas voldoet in onze tijd niet aan de specificaties voor motoren. De benzine is tegenwoordig over het algemeen gemaakt van een mengsel van drie verschillende onderdelen:

  • paraffine
  • napthenen
  • olefinen

 De verhoudingen van het mengsel zijn afhankelijk van de raffinaderij die de verwerking uitvoert, de gebruikte ruwe olie en het octaangetal van de te produceren benzine, wat de maat is voor de weerstand tegen normale verbranding door benzine.

Wat is motorolie?

Motorolie, is een speciaal ontworpen smeermiddel voor de interne componenten van verbrandingsmotoren, evenals voor de bescherming van de interne componenten tegen corrosie en om ze koel te houden terwijl de motor aanstaat. Het is gemaakt van twee hoofdelementen: de basis en additieven. De basis vormt gewoonlijk 95% van de oplossing en is gemaakt van petroleum, synthetische chemicaliën of een mengsel van deze twee ingrediënten. De basis is verantwoordelijk voor het smeren van de bewegende delen van een motor en het verwijderen van opgebouwde warmte, terwijl de additieven ongeveer 5% van de olie uitmaken. Het zijn precies die chemicaliën die verantwoordelijk zijn voor het fijn regelen van de viscositeit en smering van de olie, evenals voor het beschermen van motoronderdelen tegen slijtage.

Conclusie

Benzine wordt gebruikt voor de binnenste verbrandingsmotoren als brandstof, terwijl motorolie gewoon wordt gebruikt als smeermiddel voor alle onderdelen die zich in de binnenste verbrandingsmotor bevinden en die al die onderdelen beschermt tegen corrosie en slijtage terwijl de motor draait, evenals terwijl jouw auto in de garage geparkeerd staat.

Waar kan ik motorolie krijgen en hoe kan ik deze goedkoop krijgen?

Motorolie, evenals andere vloeistoffen die nodig zijn voor jouw auto, kunnen behoorlijk duur zijn, vooral als je een tijdje niets hebt veranderd. Je moet online of in de buurt op zoek gaan naar een goedkope oliewinkel om de beste prijs te krijgen. Een van de webshops die motorolie verkoopt is Olievoordeelshop. Uiteraard is het goed om te vergelijken en zelf een conclusie te trekken waar jij je motorolie vandaan haalt. Als je nog steeds niet zeker weet waar je deze voor een lage prijs kunt krijgen, kun je altijd een betrouwbare monteur vragen die je waarschijnlijk graag zal helpen bij het vinden van de juiste motorolie voor uw automerk, deze voor je bijtankt en hopelijk raad er een aan die geschikt is voor jouw portemonnee.