verschil tussen een Industriële en Rijksgediplomeerde brandwacht

Wat is het verschil tussen een Industriële en Rijksgediplomeerde brandwacht?

Wilt u een brandwacht inzetten omdat dit volgens de regelgeving verplicht is? Dan is de eerste vraag die je krijgt bij het huren van brandwacht: bent u op zoek naar een Industriële brandwacht of rijksgediplomeerde brandwacht? De kans is groot dat u geen idee heeft, daarom vertellen wij in dit artikel het verschil tussen beide.

Wat is een Industriële brandwacht?

Om een industriële brandwacht te worden is het nodig om een cursus zonder stage te volgen. Deze brandwachten worden ingezet bij industriële werkzaamheden. Zo houdt hij of zij toezicht bij brandgevaarlijke projecten of risicovolle objecten. Industriële brandwachten kunnen handelen bij calamiteiten of noodsituaties, maar kunnen ook gasmetingen verrichten en bedrijfshulpverlening verrichten. Daarnaast hebben zij ervaring met kleine blusmiddelen. Andere benamingen van een Industriële brandwacht zijn buitenwacht, heetwerkwacht en mangatwacht.

Wanneer een Industriële brandwacht inzetten?

Bij werkzaamheden in de industrie wordt er vaak gekozen om een Industriële brandwacht in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan werkzaamheden zoals las- en slijpwerkzaamheden, werkzaamheden in besloten ruimten of heetwerkzaamheden.

Wat is een Rijksgediplomeerde brandwacht?

Een Rijksgediplomeerde brandwacht is opgeleid door de overheid, heeft veel praktijkervaring en is werkzaam bij een brandweerkorps. Waardoor hij of zij is getraind op brandbestrijding, hulpverlening en incidenten met gevaarlijke stoffen. Een Rijksgediplomeerde brandwacht inzetten is duurder dan een industriële brandwacht, omdat hij of zij langer is opgeleid en beschikt over de nodige ervaring. Rijksgediplomeerde brandwachten moeten zich met regelmaat opnieuw laten keuren om werkzaamheden te blijven verrichten. Deze keuring bestaat uit onder andere uit een fysieke test. Ook moet er voldoende vaardigheid zijn.

Wanneer een Rijksgediplomeerde brandwacht inzetten?

Er wordt vaak gekozen voor een Rijksgediplomeerde brandwacht bij evenementen, uitval van een brandmeldcentrale of blusinstallatie en bij brandgevaarlijke situaties in openbare gebouwen zoals bijvoorbeeld hotels, bedrijfspanden en ziekenhuizen. In alle situaties waar incidenten met gevaarlijke stoffen, brandbestrijding en hulpverlening komt kijken is het inzetten van een Rijksgediplomeerde brandwacht nodig. Ook wordt er door de verzekering vaak hoge eisen gesteld als een brandwacht verplicht is. Vaak wordt er door verzekeraars geadviseerd om een Rijksgediplomeerde brandwacht in te zetten.

Meer weten over een brandwacht huren? Ga naar BrandwachtHuren.nl voor meer informatie over het inzetten van een brandwacht.