metaal

Wat is een stansmachine?

Stansmachines ken je wellicht al vanuit de industrie. Maar stansmachines hebben een veel bredere toepasbaarheid. De kans is echter groot dat je helemaal geen idee hebt wat deze machines doen. Lees dan vooral verder om hier achter te komen en leer wat een stansmachine is.

Veel verschillende toepassingen

Stansmachines heb je dus voor de industrie. Maar dit zegt uiteraard niks over wat een stansmachine nu precies is. Uit de naam wordt je ook niet veel wijzer. Simpel uitgelegd is een stansmachine ontworpen om vormen uit materialen te halen. Bij metaalverwerking is dit een gemakkelijke, efficiënte en vooral kosteneffectieve manier om verschillende vormen voor grote hoeveelheden uit metaal te halen. Veelal heb je dan een metalenplaat waar een machine met veel kracht de vormen uit slaat. Deze vormen worden vervolgens gebruikt in allerlei soorten apparaten, machines en nog veel meer.

Stansmachines heb je in allerlei soorten en maten. Ze kunnen namelijk precies afgestemd worden voor verschillende soorten werkzaamheden. Een andere populaire bewerking voor stansmachines vind je in de leerindustrie. Ook hierbij worden verschillende vormen uit het leer geslagen. Dit gaat vele malen sneller dan wanneer het leer met de hand uitgesneden wordt.

Wat zijn de voordelen van stansen?

Stansmachines hebben meerdere voordelen. Hierboven zijn er al een paar kort besproken. De voornaamste voordelen zitten hem in de efficiëntie, snelheid en kostenbesparende werkwijze.

Snelheid en efficiëntie gaan hierbij hand in hand. Menselijk werk is vaak tijdrovend en daarbij kan het jaren duren voordat iemand de juiste vaardigheden geleerd heeft om het werk uit te voeren. Stansmachines hebben deze ongemakken niet. Ze worden geïnstalleerd en kunnen direct aan de slag. Dit doen ze 24/7 365 dagen in het jaar. Wel is het natuurlijk vereist dat een stansmachine goed wordt onderhouden, anders kan deze kapotgaan. Ook machines hebben dus zo hun ongemakken, maar deze wegen zeker niet op tegen de voordelen.

Daarnaast heb je met het installeren van een stansmachine en het onderhoud ervan veel minder mensen nodig, dan wanneer je voor iedere afdruk iemand nodig hebt. Waar vroeger complete ruimtes met mensen nodig waren, heb je nu een machine met maar een paar personen nodig om deze draaiende te houden. De initiële investering van een stansmachine is dan wel hoger, maar uiteindelijk zullen de kosten per product verminderen, wat weer door te rekenen is in de prijs en winst. Een stansmachine kan dus ook nog eens jouw marktpositie verbeteren, mits op de juiste manier gebruikt natuurlijk. Al deze pluspunten spreken dus zeker in het voordeel van de stansmachine!