Wat is een spiltrap

Wat is een spiltrap?

Er bestaat vrij veel onduidelijkheid over de termen wenteltrap en spiltrap. Dat komt omdat een wenteltrap vaak wordt verward met een spiltrap. Maar wat is nu een spiltrap? In dit artikel lees je het antwoord!

Wat is een spiltrap?

Een spiltrap is een trap waarbij de treden vastzitten aan de spil; dit is de as van de trap. Een spiltrap heeft spiraalvormige treden. Dat wil zeggen dat de treden van de leuning komen en aan de andere kant van de trap aansluiten op de spil.

Treden van een spiltrap

Een spiltrap kan eenvoudige treden hebben die van de leuning komen en aansluiten op een grotere trede aan de andere kant. Een spiltrap moet echter niet alleen treden hebben die van de leuning afkomen en aansluiten op de treden aan de tegenoverliggende zijde; hij moet ook aan elke zijde een verschillende diameter hebben. Dat wil zeggen dat de treden aan de linkerkant van een spiltrap niet kunnen aansluiten op de treden aan de rechterkant van een spiltrap, maar dat er aan elke kant van de spiltrap een andere diameter moet zijn.

Driehoek

De eenvoudigste manier om dit te beschrijven is zich een driehoek voor te stellen. Het middelste deel van de driehoek kan niet van de ene kant naar de andere worden verplaatst, omdat het middelste deel de basis is. De diameter van het middelste gedeelte van een driehoek kan niet verschillen van de diameter van het buitenste gedeelte van de driehoek.

Welke soorten spiltrappen bestaan er?

Er zijn tegenwoordig vele soorten spiltrappen op de markt. Veel van deze kunnen worden gebruikt in tuinhuizen, maar ook in appartementen en flatgebouwen. Deze soorten spiltrappen kunnen ook in traditionele woningen worden gebruikt. De meeste van deze soorten spiltrappen zijn gemaakt van hout.

Wat zijn populaire materialen voor een spiltrap?

De meest populaire materialen die worden gebruikt voor het maken van dit type trap zijn eiken, kersen, grenen, en esdoorn. Sommige spiltrappen zijn echter gemaakt van messing, nikkel, chroom en roestvrij staal. Andere materialen die worden gebruikt voor het maken van een spiltrap zijn cement, glas, marmer, steen, en licht aluminium. Al deze spiltrappen kunnen zo worden gemaakt dat ze geschikt zijn voor elk type deur of raam. Dat wil zeggen, als de deur of het raam lang en breed genoeg is, kan de trap zo worden gemaakt dat hij er in past.