droge blusleiding

Wat is een droge blusleiding en waar dient deze voor?

We hebben allemaal wel eens een snel rijdende brandweerwagen voorbij zien komen. Met sirenes en al zijn ze snel op weg naar een brand. Hier denken we dan ook vaak aan een heleboel water dat rond klotst en alles natmaakt om het vuur te doven. Bij de meeste waterleidingen denken we aan een bepaald niveau van water dat altijd aanwezig is.

Dit bijvoorbeeld bij de waterleidingen in ons huis, die altijd direct gevuld zijn met water dat we makkelijk en snel kunnen gebruiken. Maar als het gaat over branden blussen en brandleidingen is er ook een soort leiding dat bekend staat als een droge blusleiding. Deze droge blusleiding, of ook wel een droge stijgleiding, is zoals de naam aangeeft droog en bevat normaal gesproken geen water.

Leestip: Droge blusleiding betekenis | Wat is een droge blusleiding?

Op iedere hoogte bereikbaar

Zo’n droge blusleiding is vaak in grotere gebouwen aangebracht en is gemaakt van een stalen leiding. Deze leiding heeft meestal aanknooppunten op iedere verdieping en kan zo op een lokale manier gebruikt worden als blusleiding.

Bij het uitbreken van een brand wordt deze droge blusleiding gebruikt om water vanaf het straatniveau naar de hogere verdiepingen te leiden, zodat ook hier de brandweer gebruik kan maken van het water zonder dat daar hele lange externe leidingen voor nodig zijn. De aansluitpunten die te vinden zijn op de verschillende verdiepingen kunnen heel gemakkelijk door de brandweer aangesloten worden op brandslangen en gebruikt worden om sneller een vuur te bestrijden.

Snel, eenvoudig en tijd winnend

Het gebruik van een droge blusleiding is optimaal voor hogere gebouwen en flats waar het moeilijker zou zijn om vanaf het straatniveau de brandbestrijding te doen. De droge blusleiding kan heel eenvoudig van water voorzien worden vanuit de brandweerwagen of zelfs aangesloten worden op een andere bron die het water kan voorzien. Alhoewel sommige brandweerwagens ook ladders hebben, kan het gebruik van een droge blusleiding een heleboel tijd schelen. Daarnaast is niet ieder gebouw van alle kanten bereikbaar en is een interne watervoorziening die gebruikt kan worden daarom een goede oplossing.

Tip: Laat Royal Safety u helpen met de droge blusleiding eisen

Ook kan een droge blusleiding horizontaal gebruikt worden, in het geval een gebouw juist meer uitgestrekt is. Zo kan er op meerdere locaties geblust worden zonder dat er steeds verplaatst moet worden. Het aanleggen van droge blusleidingen is verplicht wanneer een gebouw hoger is dan 20 meter en kan ook voor andere gebouwen verplicht gemaakt worden. Het zorgt voor een makkelijke toegang tot het blussen voor de brandweerlieden en een toename in de veiligheid van het gebouw.