Vloerverwarming is een van de meest gebruikte verwarmingssystemen vanwege het superieure rendement. Vloerverwarmingssystemen gaan niet gepaard met tocht en zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte, die afkomstig is van het hele vloeroppervlak en zich vooral richt op de gebieden waar we ons bewegen en waar dit het meest nodig is.
Het staat buiten kijf: dekvloeren voor vloerverwarming bieden een zeer hoog comfort en zorgen voor een goede kwaliteit en gezonde warme lucht.
Hoe werkt de vloerverwarming?
De verwarming gebeurt van onder naar boven, zoals de naam al aangeeft. Het is vanaf de vloer dat de warmte wordt uitgestraald. Maar hoe?
De werking van het vloerverwarmingssysteem is eenvoudig, het is een netwerk van vernette polyethyleen- of polybutyleenbuizen, geïnstalleerd onder de vloer en boven een zelf nivellerende mortel. Door deze leidingen circuleert warm water met een temperatuur tussen 30ºC en 45ºC!
Een verwarmingssysteem met traditionele radiatoren impliceert het gebruik van een temperatuur rond de 70ºC!
Hoe wordt het vloerverwarmingssysteem geïnstalleerd?
De installatie van een vloerverwarmingssysteem is eenvoudig:
– Er worden geprefabriceerde elementen gebruikt;
– Op deze elementen zit het leidingwerk;
– Het leidingwerk is geïnstalleerd in serpentijn, dubbele serpentijn of spiraalvormig;
– Via deze leidingen wordt warm water gecirculeerd dat afkomstig is van een verwarmingssysteem (warmtepomp, condensatieketels, enz.).
Om een stralingsvloer te installeren, moet u op voorhand weten dat deze bestaat uit verschillende elementen zoals:
– Vloerverwarmingscollectorboxen;
– Zijdelingse isolatie;
– Polyethyleen;
– Vloerverwarmingspaneel;
– Vloerverwarmingsbuizen;
– Afwerking met zelf nivellerende mortel;
Vloerverwarmingscollectorboxen
Deze dozen worden geïnstalleerd of ingebed in de muur, zodat de stroomkring naar de stralingsvloer loopt. Het maakt de verbinding tussen de vloerverwarmingsbuis, watertoevoer en -terugvoer, naar de verwarmingsbron (warmtepomp, verwarmingsketel).
Zijdelingse isolatie in de gehele omtrek van de installatie
Gebaseerd op polyethyleen dat als doel heeft de verdunningen te absorberen die door de bovenliggende cementmortel worden geproduceerd, vanwege de verwarming en koeling van de buis. Het wordt bevestigd aan de muur van de te installeren ruimtes, van de grond tot de bovenkant van de vloer.
Polyethyleen voor vloerverwarming
Anti-vochtbarrière tussen de grond en het bovenliggende stralingsveld. Doel is het voorkomen van de opkomst van vocht door osmose. Het moet alleen worden geïnstalleerd wanneer er een risico op vocht in de bodem bestaat. Het kan ook direct uit de fabriek komen, verwerkt in de vloerverwarming.
Vloerverwarmingsisolatiepaneel
De warmte-isolatie van het systeem is essentieel in elke straling vloerverwarming installatie. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van isolatiepanelen die op het leidingwerk worden geplaatst.
Vloerverwarmingsbuizen
Het circuit wordt vanuit de collectoren geplaatst met behulp van plastic buizen met zuurstofdiffusiebarrière. Ze kunnen worden gemaakt van polyethyleen of polybutyleen, geschikt voor dit type verwarmingssysteem!
Nivelleringsmortel voor vloerverwarming
Zodra het vloerverwarmingssysteem is geïnstalleerd, is het noodzakelijk om de vloer te egaliseren met behulp van een mortel over het hele systeem.
Een dikte van ongeveer 5 cm van de bovenkant van de buis wordt aanbevolen. Bovendien moet een additief aan het water worden toegevoegd om een correct contact te verkrijgen tussen de mortel en de warmt afgevende buis, om te voorkomen dat er lucht binnenkomt, wat zou leiden tot de thermische weerstand van het systeem en een lager rendement ervan.
Bron: vrijesectorwonen.nl