Wat is een bouwkundig rapport en waarom heeft u dit nodig

Wat is een bouwkundig rapport en waarom heeft u dit nodig?

In een bouwkundig rapport worden de bevindingen van een bouwtechnische keuring samengevat. In het rapport treft u informatie aan over de bouwtechnische staat van uw woning en de gebreken die zijn aangetroffen. Er zijn verschillende situaties waarin u een rapport nodig kunt hebben en deze wordt door een bouwkundig expert voor u gemaakt. Hier leest u over wat een bouwkundig rapport precies is en de situaties waarin een dergelijk rapport veel duidelijkheid kan scheppen.

Wat is een bouwkundig rapport?

Om een bouwkundig rapport op te stellen zal een bouwkundig expert alle bouwtechnische aspecten van uw woning beoordelen. Vervolgens maakt deze een samenvatting van wat er is aangetroffen en dat is het bouwkundig rapport. Hierin vindt u alle informatie over de bouwtechnische staat van de woning en de verschillende onderdelen ervan. De expert kijkt naar de verschillende onderdelen, zoals de muren, de vloeren, het dak, de fundering, de leidingen en elektra. Daarna doen ze uitspraken over asbest in het dak, rot in beton en hout, lekkage in het isolatieglas en de kwaliteit van de leidingen, het metselwerk en het elektriciteitssysteem bij u thuis. Ook vertellen ze u over de isolatiewaarde van de woning en de mogelijke energiekosten.

Vraag direct een bouwkundig rapport aan

Wanneer heeft u een rapport nodig?

Er zijn verschillende situaties waarin een bouwkundig rapport een uitkomst kan bieden.

  • Heeft uw woning schade opgelopen, dan zal het rapport uitwijzen hoe ernstig dit is, hoe groot het risico is en wat er gedaan moet worden om de schade te verhelpen.
  • Wilt u uw woning verkopen, dan is het voor u en de makelaar goed om te weten waar u mee te maken heeft. Met een bouwkundig rapport weet u exact wat u verkoopt en wat de staat is van de woning.
  • Wilt u een woning kopen en wilt u zeker zijn dat deze bouwkundig goed is, dan geeft een rapport van een bouwkundig expert hier duidelijkheid over.
  • In sommige gevallen zal een hypotheekverstrekker vragen om een bouwkundig rapport voordat de hypotheek wordt vrijgegeven.

Laat de woning keuren voor u biedt

Bent u van plan om een woning te kopen, laat dan voordat u gaat bieden een bouwkundig rapport opmaken. Niet alleen weet u dan of de aankoop de moeite waard is, u kunt de uitkomst ook gebruiken om te bepalen of de vraagprijs correct is. Zijn er gebreken gevonden die niet bekend waren gemaakt, dan kunt u lager bieden of zelfs helemaal van de koop afzien. Laat u dus door de makelaar en de verkoper niet opjagen, maar doe eerst onderzoek naar het huis waarop u gaat bieden. Met een rapport van een bouwkundig expert heeft u dan de informatie die uw onderhandelingen ondersteunt.

Een bouwkundig expert inhuren

Voor een kwalitatief rapport zorgt u ervoor dat u een bedrijf inhuurt dat een erkenning heeft, bijvoorbeeld van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen of de Nationale Hypotheek Garantie. De branchevereniging in kwestie is de Branchevereniging voor Bouwkundige Keurders. Door een erkend bedrijf in te huren dat lid is van een vakvereniging ontvangt u een rapport waar u iets mee kunt.