nieuwbouw

Warmtepomp in nieuwbouw: wat zijn de voordelen?

Wanneer je bezig bent met de plannen voor een nieuwbouwwoning, kan het bijna niet anders dan dat je op de hoogte bent van het feit dat het aanleggen van een gasaansluiting voor nieuwbouw verboden is sinds 1 juli 2018. Nu zijn er inmiddels veel alternatieven op de markt voor het verwarmen zonder gas. De warmtepomp is één van de mogelijkheden. Maar wat is een warmtepomp en wat zijn de voordelen van een warmtepomp? Je leest het in dit artikel.

Warmtepomp: warmte uit de natuur

Met behulp van een warmtepomp haal je eigenlijk gratis energie uit de natuur. Een warmtepomp haalt namelijk energie uit de buitenlucht, de ventilatielucht of de bodem (het grondwater of de aarde). Daarnaast heeft de warmtepomp nog wat elektriciteit nodig voor het omzetten van de warmte voor een comfortabele temperatuur voor het verwarmen van je woning en/of het verwarmen van tapwater.

Een laag energieverbruik

Eén van de grootste voordelen van een warmtepomp is het lage energieverbruik, doordat er gebruik wordt gemaakt van gratis energie uit de natuur. En je nieuwbouwwoning is natuurlijk goed geïsoleerd. Samen met een warmtepomp die een zeer hoog rendement kan halen zorgt dat voor een energiebesparing. Het rendement van een warmtepomp kan zelfs oplopen tot meer dan 600%. En in combinatie met zonnepanelen kun je van je woning een nul-op-de-meter woning maken, zonder energiekosten dus!

Goed voor het milieu

De warmtepomp heeft een zeer lage CO2-uitstoot en is daardoor zeer milieuvriendelijk. Je hebt geen gasaansluiting en weinig elektriciteit nodig. Als voorbeeld: je hebt slechts 1 kWh elektriciteit nodig voor 5 kWh. Dit kan zelfs nog gunstiger uitvallen!

Je kunt ook koelen!

Wat sommige mensen nog niet weten, is dat een veel warmtepompen ook kunnen koelen. Je hebt dan dus geen aparte airco nodig! Dit werkt op verschillende manieren, afhankelijk van het type warmtepomp. Een water/water warmtepomp koelt het water in het cv-systeem bijvoorbeeld af met het koude water uit de bodembron. Een lucht/water warmtepomp keert de werking om en geeft warmte aan de buitenlucht af en maakt daardoor gekoeld water voor de vloerverwarming.

Genoeg voordelen van een warmtepomp voor jouw nieuwbouwwoning dus! Neem contact op met een installateur voor het beste advies voor jouw woning.