Nog steeds blijken veel mensen onnodig veel energie te verspillen om de simpele reden dat hun woning en speciaal hun dak niet goed geïsoleerd is. En dus verdwijnt de warmte zo via het dak naar buiten, waardoor veelal voor de vogels gestookt wordt. En dat terwijl dakisolatie op zowel een plat als een hellend dak uitgevoerd kan worden. Behalve dat uw huis warmer en comfortabeler aan zal voelen na het aanbrengen van dakisolatie, bespaart u ook nog eens flink op uw energierekening.
Dakisolatie voor de binnenzijde: uw energierekening daalt
Voor zowel het platte dak als het hellende dak geldt dat dakisolatie van binnenuit en van buitenaf prima mogelijk is. In alle gevallen houdt u de warmte veel langer binnen en komt de kou niet zomaar uw woning binnen. U hoeft minder te stoken om het warm in huis te houden, en dat gaat u merken aan uw energierekening. Dakisolatie kan op verschillende manieren en door gebruik te maken van verschillende materialen.
Dakisolatie voor de buitenkant: met gebruik van XPS platen
Kijken we naar het platte dak dan geldt dat van buitenaf isoleren de meest gehanteerde en ook de beste oplossing is. Deze manier van dakisolatie wordt ook wel warm dak isolatie genoemd. Aan de buitenkant op het platte dak en op de dragende constructie wordt dan een isolerende laag van bijvoorbeeld EPS of PIR aangebracht. In bepaalde gevallen kan er ook geïsoleerd worden op de bestaande dakbedekking, bijvoorbeeld door gebruik te maken van XPS platen. Als u kiest voor deze manier van dakisolatie, gebruik dan wel altijd een waterdichte afdeklaag. Een plat dak van binnenuit isoleren is wat men koud dak isolatie noemt. Vaak gebruikt u dan steen- of glaswol als isolerende laag. Vergeet bij deze wijze van isoleren vooral niet om een folie aan te brengen aan de binnenkant van uw dak om zo vocht de baas te blijven.
Dakisolatie plat dak en hellend dak: zo voorkomt u energieverspilling
Pakken we de ladder en gaan we het hellend dak op. Deze daken worden doorgaans van de binnenkant geïsoleerd. Vaak ook wordt dan het al genoemde glas- en steenwol gebruikt ter isolatie. Ook wordt nog wel eens PIR toegepast. Een folie die dampen remt is dan wel een aanrader. Met deze folie is condensvorming namelijk tegen te gaan en belet u bovendien dat vocht in aanraking komt met uw dak of met het isolatiemateriaal. Op die manier weet u zeker dat uw dak en de isolatie lang in goede conditie blijven. Een hellend dak is ook van de buitenkant te isoleren. De dakisolatie vindt dan meestal plaats met behulp van PID-platen. Is de helling van het dak kleiner dan 25 graden, dan is het wel essentieel om een folie te gebruiken die en water weert en damp open is. Deze folie plaats u ook aan de buitenkant van het dak. In alle gevallen is sprake van perfecte dakisolatie, iets waar u in alle opzichten voordeel van zult ondervinden. Dakisolatie kosten? Die verdient u zeker terug doordat u nu maandelijks veel minder aan de energieleverancier hoeft te betalen.