waarom een bouwtekening laten maken

Waarom is het verstandig om een bouwtekening te laten maken?

Sta je op het punt om te beginnen aan een verbouwing of bijvoorbeeld een nieuwbouwproject? In dat geval is het sterk aan te raden om een bouwtekening te laten maken. Het laten maken van een bouwtekening levert diverse voordelen op, welke in dit artikel voor je op een rijtje zijn gezet. Aan welke van deze voordelen heb jij al gedacht, toen je overwoog om een bouwtekening te laten maken?

Voldoe aan wet- en regelgeving

Bij bouwprojecten dien je met tal van verschillende wetten en regels rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan de verplichting om een bouwvergunning aan te vragen voor sommige aanpassingen aan je woning of bedrijfspand. Door een bouwtekening uit te werken, zal al snel duidelijk worden welke wet- en regelgeving relevant is voor het project waaraan je begint. Vaak kan de partij die de bouwtekening voor je uitwerkt hier al meer over vertellen.

Verbeter de kwaliteit van het eindresultaat

Een ander voordeel van het uitwerken van een bouwtekening, is het feit dat dit de kwaliteit van het eindresultaat sterk kan verbeteren. Heb je aan alle punten gedacht tijdens het bepalen van de plannen? Zijn er nog punten waarover je na wilt denken, voordat aan het project begonnen wordt? Een bouwtekening maakt dergelijke punten vaak inzichtelijk.

Visualiseer je plannen voor een verbouwing

Aansluitend op het vorige voordeel van een bouwtekening maken, is het feit dat een bouwtekening helpt plannen te visualiseren. Niet voor niets dient een bouwtekening vaak als de basis voor het uiteindelijke ontwerp. Het visualiseren van plannen maakt het vaak makkelijker om te bepalen of deze voldoen aan hetgeen je in je hoofd hebt. Mogelijk wil je op basis van de bouwtekening toch enkele andere mogelijkheden overwegen.

Bouwfouten verzekerd met een bouwtekening

Mocht er achteraf sprake zijn van bouwfouten, dan komt de bouwtekening van pas! De bouwtekening helpt je een vergoeding te declareren bij de verzekeraar van de uitvoerder. Je kunt immers heel nauwkeurig aantonen, welke fouten er tijdens het bouwproces gemaakt zijn en dus hersteld of vergoed moeten worden.

Een bouwtekening voor een schuur, aanbouw of dakkapel laten maken? Schakel Roan Bouwvergunningen in. Als ervaren bouwkundig tekenbureau ben je verzekerd van een professionele bouwtekening.