straalbedrijf

Waarom ga je naar een straalbedrijf?

Heb je wel eens kozijn geverfd? Iedereen die dit wel eens gedaan heeft, weet hoe belangrijk het is om dat kozijn eerst goed te schuren en vervolgens te ontvetten. Immers; als je dat niet doet blijft de verf niet goed zitten en bladdert het snel weer af. Dat prepareren is ook nodig bij grote staalconstructies. Echter, hierbij is het niet echt afdoende om met je flesje St. Marc en een velletje schuurpapier in de weer te gaan. En dus gaat de constructie in de straalcabine. 

Waarom zandstralen niet meer zandstralen is

Je zou het niet zeggen, maar de term ‘zandstralen’ is al sinds de jaren ‘50 ronduit ouderwets te noemen. Zeker, in vroeger tijden werd dat stralen gedaan door zand of grit onder hoge druk tegen een object te spuiten, maar dat gebeurt al heel lang niet meer. De reden? De gezondheid van de mensen die het moeten doen. Zand en grit hebben de uitermate vervelende neiging om diep in je longen te gaan zitten, waardoor je na verloop van tijd serieuze longproblemen oploopt. Deze ‘stoflongen’ lagen ten grondslag aan een verbod op het gebruik van zand en grit in de straalcabines, maar maakten geen einde aan de behoefte om bepaalde constructies te stralen. En dus werden er vervangende materialen gevonden om dit veilig en net zo effectief te kunnen blijven doen. Zodoende zijn stoflongen niet meer van deze tijd en gebeurt het stralen veilig voor iedereen.

Waarom is het stralen nodig?

Voordat je je stalen constructie richting een straalbedrijf in Groningen vervoert, is het misschien goed om te weten waarom dit eigenlijk moet. Laten we een brug als voorbeeld nemen. Een brug staat constant bloot aan de elementen. Er is altijd vocht, er is altijd zon en ook vorst is vaker op bezoek dan je zou willen. De constructie van zo’n brug moet dan dus beschermd worden tegen al deze elementen en dat gebeurt met speciale middelen die hiervoor ontwikkeld zijn. Echter, om dit alles op de best mogelijke manier aan te brengen, is het eerst nodig dat de constructie gestraald wordt. Zo wordt elke vorm van corrosie en de allerlaatste verfresten verwijderd. Deze naakte constructie is dan helemaal klaar om behandeld te worden, zodat hij straks vele jaren mee kan en geen enkel probleem heeft met de elementen.

Hoe groot kan een constructie zijn?

Heel groot. Een goede straalcabine is vaak ruim genoeg om een enorme constructie in op te slaan en dus is het bij menig straalbedrijf geen enkel probleem als je met een vrij ferme klus komt te zitten. De hele constructie wordt simpelweg naar binnen gereden, waarna het proces kan beginnen. En afhankelijk van hoeveel haast je hebt, is dit proces ook vrij snel gedaan. De ene constructie kan meer prioriteit hebben dan de andere en zodoende is het aan jou en de opdrachtnemer om te bepalen wanneer het af moet zijn. Eenmaal gestraald heb je een constructie die zorgvuldig behandeld kan worden, waarna hij beschermd is tegen alles wat de natuur maar te bieden heeft.