juridische-geschillen-bouw

Waarom er snel juridische geschillen bij de bouw ontstaan

Als je als ondernemer of bouwbedrijf een project start dan wil je dat dit natuurlijk zonder zoveel mogelijk problemen verloopt. Je kunt dan op voorhand al een bouwrechtadvocaat inschakelen die ervoor zorgt dat er bepaalde afspraken worden gemaakt die worden opgenomen in een contract. Zo voorkom je van tevoren al bepaalde problemen die zich tijdens het bouwen kunnen voordoen.

Veel regels waar je je aan dient te houden

Er zijn veel regels als het om bouwen gaat waarbij je onder andere kunt denken aan de veiligheid, het geluid dat erbij vrijkomt, wie wat doet en wanneer enzovoort. Als bouwbedrijf wil je immers wel dat de klus op de afgesproken datum afgerond kan worden en dat dit zonder al te veel problemen gebeurt. Aan een bouwproject werken meer partijen mee omdat je nu eenmaal niet alles zelf kunt doen. Voor bepaalde klussen wordt een ander ingeschakeld en daarmee willen nog wel eens de nodige problemen ontstaan.

Problemen met meerwerk

Als je als bouwbedrijf tegen problemen aanloopt dan hebben deze doorgaans te maken met meerwerk. Dit betekent dat zich bepaalde klussen voordoen die niet in het oorspronkelijke contract zijn opgenomen. Dit is dus extra werk dat niet in de planning staat. Het beste is dat dit extra werk gemeld wordt en dat er wordt berekend wat de kosten zijn.

Laat alles registreren wat gedaan wordt

Zo voorkom je al veel problemen. De meest voorkomende geschillen omvatten namelijk wat er is afgesproken, wat er gedaan is en of er aanvullende afspraken gemaakt zijn. Zo ja, dan is het slim deze op papier te laten zetten om problemen te voorkomen. Zo weet je als degene die de klus doet ook zeker dat deze betaald wordt en kom je als bouwbedrijf die de klus laat doen niet voor onverwachte uitgaven te staan.

Schade en te laat opleveren

Twee andere problemen die regelmatig voorkomen op de bouw is dat er schade is of iets te laat klaar is. Schade kan aan de woning zijn waaraan gebouwd wordt maar ook aan bijvoorbeeld eigendommen van buurtbewoners. Stel, de betonmolen raakt de auto van de buren. Wel handig als je dan als bouwbedrijf daarvoor verzekerd bent. Zorg als bouwbedrijf daarom altijd sowieso voor een bouwverzekering. Er ontstaan ook vaak problemen als een project te laat wordt opgeleverd. Zorg ervoor dat de deadline duidelijk is en dat er niet overheen gegaan mag worden. Kom je er nu zelf niet uit bij problemen op de bouwplaats? Schakel dan altijd een bouwrechtadvocaat Van der Maas & Verhoog in.