Het is bekend dat de hoeveelheid kalk in het Nederlandse leidingwater, uitgedrukt in Duitse hardheid, nogal eens aan de hoge kant wil zijn. Dat merk je bijvoorbeeld aan je was, die veel harder uit de wasmachine komt. Je merkt het bovendien aan je haar en huid. Na een douchebeurt voelt je huid droog en dat geldt ook voor je haar. In dergelijke gevallen is het de hoogste tijd een waterontharder te laten plaatsen. Dan zal je leidingwater al snel weer een stuk zachter aanvoelen. Voor je besluit een beroep te doen op een ontharder van je leidingwater, doe je er goed aan de verschillende opties online te vergelijken. Dan weet je in elk geval zeker dat je nooit teveel betaalt voor de ontharder,
Een waterontharder verlengt de levensduur van je apparatuur
Te veel kalk in het leidingwater heeft ernstige gevolgen voor je apparatuur helemaal die met een verwarmingselement. Calcium namelijk, zal zich na verloop van tijd precies op die verwarmingselementen gaan hechten. Dat maakt dat de apparatuur minder snel opwarmt. Het moet er meer moeite voor doen en is daar meer energie (lees: stroom) voor nodig. Dat heeft weer nadelige gevolgen voor je energienota. Bovendien raakt het de levensduur van de apparatuur. Die wordt met teveel calcium in het leidingwater behoorlijk korter.
Je merkt het meteen aan huid en haar, de was en de energierekening
Om weer te kunnen beschikken over zachter water doe je een beroep op een waterontharder. Een waterontharder werkt met ionen hars. Dit zijn kleine bolletjes hars. Via een chemisch proces weten zij de calciumdeeltjes in het leidingwater aan zich te binden. Het water dat de ontharder in gaat is hard, maar stroomt er met speciale dank aan de kleine bolletjes hars weer zachter uit. En dat merk je meteen aan je was, aan je huid en aan je haar. Ook zal er sprake zijn van veel minder kalkaanslag in de voegen van de douche. En dat scheelt je heel veel werk.
Zorg wel voor voldoende zout in de ontharder
Een waterontharder laat je bij voorkeur plaatsen door een specialist. Dan weet je zeker dat de ontharder op de juiste wijze wordt geplaatst. Vaak namelijk moeten er wat leidingen verplaatst worden en dat is echt werk voor een expert. Waar je wel voor moet zorgen is voor voldoende zout in het apparaat. Dat zout is nodig voor het regenereren van de ontharder. Op den duur namelijk, raken de harsbolletjes verzadigd. De waterontharder moet dan gespoeld worden en daar is zout voor nodig.
De investering verdien je via de energierekening al snel terug
Voor het overige heb je geen omkijken naar de ontharder en geniet je weer van zachter water. Dat is goed voor jou en is goed voor de apparatuur. Douchen is weer een feest voor huid en haar en de afwas komt weer veel schoner uit de vaatwasser. Een feest is ook de energierekening. Dat maakt de investering in een waterontharder ook aantrekkelijk. Want die verdien je via de energienota gemakkelijk en snel weer terug.