goede aannemer vinden

Waar moet ik op letten bij het huren van een aannemer?

Een renovatieklus voor een keuken. Een opknapbeurt voor een voorgevel. De plaatsing van een nieuwe carport of dakkapel. Voor dit soort uiteenlopende bouwprojecten aan huis kun je een aannemer inschakelen. Aannemersdiensten omvatten onder andere aan- en opbouw, verbouwing en prefab bouwen. Maar ook voor diensten zonder het woord “bouw” erin, kun je terecht bij een aannemer. Denk bijvoorbeeld aan schadeherstel en renovatieklussen. Ben je benieuwd geworden naar wat een aannemer nog meer doet en waar je op moet letten als je zo iemand wilt inhuren? Lees dan snel verder!

Aannemersdiensten

Simpel gezegd neemt een aannemer al het gedoe en geregel uit handen bij een project. Hij is verantwoordelijk voor het totale bouwproject aan huis. Handig dus als je zelf niet van klussen houdt of wanneer je er gewoon geen tijd voor hebt. Een aannemer is veelal in contact met andere partijen. Je kunt hierbij denken aan een architect of ontwerper, maar ook aan een installateur, elektricien of schilder. Een voorbeeld van een taak kan zijn dat hij met die architect of ontwerper de wensen van de klant (van jou dus), het ontwerp en de tekeningen van het betreffende bouwproject bespreekt. Andere voorbeelden van taken zijn: het maken van een planning, het regelen van eventuele vergunningen zoals een bouwvergunning, het zorgdragen voor het op tijd aanwezig zijn van de bouwmaterialen op de werkplaats, en het veilig inrichten van de werkplaats. Wanneer iets niet goed gaat, bijvoorbeeld als er vertraging wordt opgelopen of als je niet tevreden bent over de voorlopige resultaten, kun je de aannemer daarop aanspreken. Maar hoe zorg je ervoor dat dit zo min mogelijk hoeft te gebeuren?

Een goede aannemer vinden

Om een goede aannemer te vinden, is het van belang hier de tijd voor te nemen en niet over één nacht ijs te gaan. Veelal wordt een aannemer gevonden via vrienden of andere bekenden. Die referenties geven namelijk net iets meer zekerheid. Kies je voor een aannemer die is aangesloten bij een keurmerk, zoals Bouwgarant (één van de belangrijkste keurmerken in de bouw), SWK of Woningborg, dan garandeert deze certificering je dat een andere bij het keurmerk aangesloten aannemer het bouwproject overneemt wanneer jouw eerste aannemer onverhoopt failliet zou gaan. Je zou ook kunnen letten op de achtergrond van de aannemer. Aannemers hebben namelijk zo hun specialisaties. Huur een aannemer die ervaring heeft met het type bouwproject dat gedaan moet worden. Tot slot heeft het huren van een aannemer uit de regio het voordeel dat hij een reputatie hoog te houden heeft, omdat de meeste van zijn klanten uit de regio komen. Eveneens beperkt deze keuze de reiskosten.

Heb jij een groot bouwproject op het programma staan? Met deze informatie weet jij de juiste aannemer te vinden voor jouw project.