havenmachines

Waar je op moet letten bij de aanschaf van havenmachines

Wat voor havenmachine je ook aanschaft, een havenkraan, railkraan of container spreader, er zit altijd wel een behoorlijk prijskaartje aan. Daarom is het belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt bij de aanschaf van een havenmachine. Deze tips kunnen je helpen wat geld te besparen bij de aankoop van een havenmachine.

Hou rekening met de specificaties

Elke havenmachine heeft zijn eigen sterke en zwakke kanten. Sommige kleine havenkranen kunnen bijvoorbeeld geen hele zware containers tillen, maar grote havenkranen zijn weer een stuk duurder. Kijk daarom eerst hoe zwaar de containers die je wil gaan tillen zijn. Als je van plan bent alleen lichte vracht te takelen, ben je goedkoper uit door een kleine kraan te kopen.

Tweedehands havenmachines

Welke havenmachine je ook koopt, ze zijn nooit bepaald goedkoop. Om toch wat geld te kunnen besparen, kan je ervoor kiezen om tweedehands havenmachines te kopen. Let er wel op dat dat de machine niet in al te slechte staat zijn, anders kost de machine inclusief onderhoud meer dan een nieuwe machine en ben je uiteindelijk toch duurder uit. Een goede indicatie van de staat van een machine is het aantal draaiuren. Dit is ongeveer vergelijkbaar met het de kilometerstand van een auto: hoe meer draaiuren de machine heeft, hoe minder goed hij waarschijnlijk nog werkt.

Wat als je machine kapot is?

Vanwege de hoge prijs van havenmachines is het niet verstandig om meteen een nieuwe machine aan te schaffen als de oude mankementen vertoont. Kijk altijd eerst of er alleen één of meerdere onderdelen vervangen moeten worden, voordat je besluit een compleet nieuwe machine aan te schaffen, want dit kan erg veel geld schelen. Is je machine niet meer te redden en moet je er afscheid van nemen? Wellicht zijn nog partijen die de machine over willen kopen om de onderdelen en materialen te hergebruiken. Zo verdien je er toch nog een beetje geld aan.