Voordelen van een scheidingswand

Voordelen van een scheidingswand

Het scheiden van een grote ruimte heeft veel voordelen. Een scheidingswand geeft meer ruimte, en een betere akoestiek. Scheidingswanden plaatsen in een grote ruimte gaat snel en is goedkoop. En over deze voordelen deze blog.

Hoe het wel en niet moet

In vroeger tijden kwam ik bij mensen over de vloer, en die mensen waren niet gecharmeerd van hun doorzonwoning. Zij wilden gescheiden de eethoek achterin en de salon voorin de woonkamer hebben. De opzet was goed bedoeld; je verkrijgt in de salon een knus zitje, en als de eettafel niet opgeruimd was, zat je daar niet naar te kijken. Die mensen hadden het opgelost door het wandmeubel niet tegen de muur te zetten maar overdwars. Het wandmeubel was de scheidingswand. Echter een wandmeubel is niet hoog genoeg; tussen het plafond en de bovenkant van het meubel zat een ruimte van een meter. Altijd heb ik me afgevraagd; waarom hebben zij daar geen scheidingswand gemaakt? Wat ribben van de bouwmarkt, een rib is hout met een kopmaat van ongeveer 55 mm X 55 mm. Eén tegen het plafond, één tegen de muur en één op de vloer en wat staanders. Heel eenvoudig daar wat gipsplaten er tegenaan schroeven, en ze hebben al een scheidingswand. Aan de andere kant wat isolatiedeken erin en ook gipsplaten erop schroeven. De isolatiedeken zoals steenwol is voor het geluid. Met een scheidingswand kun je immers de akoestiek verbeteren. En dan het wandmeubel tegen de nieuwe scheidingswand plaatsen. Omdat het niet de makkelijkste mensen zijn heb ik er nooit naar gevraagd. Ik weet alleen dat zo’n wandje in één zaterdag te plaatsen is.

Waarom zo eenvoudig en goedkoop

Een scheidingswand is geen onderdeel van de constructie van het pand. Een scheidingswand is nooit een dragende muur. Of een muur die net zoals een buitenmuur met weersinvloeden te maken heeft. In het voorbeeld schreef ik over onbewerkt vurenhout bekleed met gipsplaat, en iets daartussen om het geluid te dempen. Dat zijn niet de duurste materialen in een bouwmarkt, maar omdat het niet belast wordt gaat het lang mee. Iets duurzamer zijn van die gasbeton elementen die eenvoudig te lijmen zijn. En hierin geldt ook, de goedkoopste zijn goed genoeg, het hoeft niet te dragen. Er zijn ook andere materialen, maar ik gebruik in dit artikel even de meest voorkomende. Bij alle scheidingswanden is een extra stopcontact te maken en een deur. Effectief geeft een scheidingswand meer ruimte omdat daar kasten tegen te plaatsen zijn. Scheidingswanden geven echt veel voordelen.