Tuinhuis of blokhut bouwen

Tuinhuis of blokhut bouwen

Ben je van plan om een blokhut of een tuinhuis te bouwen? Dat is natuurlijk een top idee. Veel mensen hebben een dergelijk buitenverblijf of opslagplaats in de tuin. Bij het opbouwen van een dergelijke constructie zijn er een aantal punten waar je op dient te letten. Normaal gesproken koop je een blokhut of tuinhuis als een soort bouwpakket. Daar gaan wij in dit geval dan ook even van uit. Deze uitleg is aan de hand van de blokhut genaamd Charlotta, gekocht bij een online houthandel: Gadero.

Fundering

Qua fundering kun je kiezen uit verschillende soorten. Je kan een tegelvloer gebruiken, piketpalen of een houten vlonder met funderingsbalken er onder. De keuze is met name afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Op deze funderingen kun je vervolgens de blokhut of tuinhuis gaan opbouwen

Bouwpakket

je bestelt deze blokhutten of tuinhuizen het beste als bouwpakket bij een houthandel of tuinwinkel. Het slimste is om de tekening op het begin goed door te nemen. Zo heb je de grote lijn vast door van het opbouwen. Voor het bouwen is het van belang dat je de lijst goed door neemt met alle onderdelen. Het handigste is om de onderdelen vast te sorteren. Zo weet je of alles aanwezig is en kun je later efficiënter te werk gaan. Verder loop je gewoon zo exact mogelijk de bouwinstructies op het papierwerk na.

Hout behandelen

Wat echter vaak niet wordt meegenomen in de instructiebladen is het beitsen van je blokhut of tuinhuis. Het is wel belangrijk om dit te doen. Het allerbeste is om dit te doen nog voor het stapelen van de blokdelen. Hout wordt namelijk pas volledig beschermt als het rondom behandeld wordt met een tuinhuis beits of tuinbeits. Veel mensen kiezen er voor om pas te beitsen ná het in elkaar zetten van de blokhut. Echter trekt er dan na montage nog steeds vocht in het hout tussen de groeven en dit kan zorgen voor schimmel of houtrot. Behandel de delen dus het liefste vast rondom voor montage.

Stapelen

In sommige gevallen is het hout ook al behandeld en dan hoef je dus niet gelijk te gaan beitsen of oliën. Dan kun je gelijk beginnen met stapelen. Dit is eigenlijk heel simpel en zal goed beschreven staan in het instructieboekje. Je plaatst de delen gemakkelijk in elkaar en slaat deze aan met een rubberen hamer. Je kunt er ook voor kiezen om een vloer bij te bestellen en deze zelf te plaatsen door in elkaar te schuiven en even vast te schroeven. Het dak is vaak een wat ingewikkeldere constructie. Hierbij komt meer schroeven kijken en moet je wel wat preciezer te werken.