Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan heb je de vrijheid om alles zelf in te richten. Als je woning ook nog een tuin heeft, dan zal deze vaak nog helemaal leeg zijn. Je moet dan zelf de tuin nog (laten) aanleggen. Onderschat in dat geval zeker niet hoeveel het ontwerpen en aanleggen van een tuin gaat kosten. De prijs loopt namelijk al vrij snel op.
Als je zelf je tuin ontwerpt en aanlegt, dan moet je over veel zaken nadenken. Moet de tuin rust bieden of wil je juist een terras waar je met een groot gezelschap kunt barbecueën? Wil je veel groen in de tuin of heb je niet zoveel zin in het onderhoud ervan? Dit en nog veel meer zijn dingen die het ontwerp en de inrichting voor een groot deel zullen bepalen. Daarom zetten we in dit artikel een aantal zaken op een rij, zodat je als eigenaar van een nieuwbouwwoning weet waar je aan toe bent. Maar ook als je al een bestaande tuin onder handen wilt nemen, zullen onderstaande tips nuttig zijn!
Een nieuwbouwtuin ontwerpen
Ten eerste is het raadzaam om een goed ontwerp te maken. Neem hier uitgebreid de tijd voor, want een goed doordacht ontwerp zorgt voor een tuin waar je nog jaren plezier van zult beleven. Denk erover na welke delen betegeld moeten worden en als je een vijver wilt: waar moet deze dan komen? Ook planten moeten een plek krijgen in de tuin. Bij beplanting moet je rekening houden met de seizoenen. Zo is het slim om ook een aantal winterplanten in de tuin te laten groeien, zodat je in de koudere periode ook nog een groene tuin zal hebben.
Wat voor wensen heb je?
Struin het internet af voor inspiratie en houd de afmetingen van je eigen tuin in het achterhoofd. Denk ook na over hoe je de tuin zal gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een grote speelhoek nodig voor de kinderen, of wil je juist zoveel mogelijk rust creëren? Of ben je van plan om grote groepen gezelschap te ontvangen voor tuinfeestjes? Bedenk ook hoeveel tijd je van plan bent te besteden aan tuinieren. Bepaal dus van te voren of wil gaat voor een onderhoudsvrije tuin met kunstgras of kiest voor een gazon met graszoden. Heb je hier iedere week tijd voor en zin in, of zat je eerder te denken aan een keer per maand? En heb je alleen een achtertuin of ook een voortuin? In dat laatste geval moet je natuurlijk twee tuinen ontwerpen. Begin met pen en papier een schets te maken en werk alles langzaam uit. Als je alles op papier zet, dan worden veel zaken ook vanzelf overzichtelijk.
Indeling van zones, vergunningen…
Begin met de basis en bepaal eerst in grote lijnen welke zones er in de tuin moeten komen. Voorbeelden van zones zijn: terras, speelplek, vijver of groen. Neem de positie van de zon mee bij de indeling van de zones. Als je een afscheiding wilt maken, dan moet je soms rekening houden met lokale wetgeving. Ook voor een overkapping, veranda of tuinhuisje heb je soms vergunningen nodig. Informeer dus bij je gemeente en vraag na wat er zoal mogelijk is.
Nieuwbouwtuin aanleggen: zelf doen of hovenier inschakelen
Heb je het ontwerp helemaal af en zie je het voor je hoe je tuin eruit moet komen te zien? Dan kun je beginnen met het aanleggen. Regel alle vergunningen, mocht je deze nodig hebben. Spreek met de hovenier een begindatum af en bespreek ook meteen welke einddatum jullie voor ogen hebben. Licht je buren in over de werkzaamheden, zodat zij weten waar ze aan toe zijn. Bij het aanleggen van een tuin moet je soms ook rekening houden met de plaatsing van stroomvoorzieningen of waterpunten. Vaak weet een hovenier het beste wat je hiermee kunt doen.
Om een goede hovenier te vinden, is het belangrijk om reviews te lezen. Vraag ook in je omgeving rond om erachter te komen of men positieve ervaringen heeft met een bepaalde hovenier. Vind je een hovenier inhuren te duur? Dan kun je natuurlijk ook zelf de tuin aanleggen. Dit kost alleen wel wat meer tijd, maar bespaart wel een hoop qua kosten!