traplift

Traplift nodig? Let op deze punten!

Een traplift is een handig hulpmiddel voor in huis. Het kan de ideale oplossing zijn voor mensen die slecht ter been zijn of door hun handicap moeilijk de trap op en af kunnen gaan. Een traplift biedt hun de mogelijkheid om weer zelfstandig te zijn waardoor de mobiliteit ook vergroot wordt. Daarnaast kunnen ouderen met een traplift langer thuis blijven wonen. Wil je binnenkort een traplift aanschaffen, let dan op de volgende punten.

Mag ik een traplift laten plaatsen?

De eerste vraag die je moet stellen als je een traplift nodig hebt is: ‘’mag ik een traplift plaatsen in mijn huis’’? Als je in een koophuis woont dan zijn er geen regels verbonden aan het plaatsen van een traplift het is immers jouw eigen huis. Maar als je in een huurhuis woont dan zal er eerst toestemming gevraagd moeten worden aan de woningbouw. Het moet namelijk iets aangepast worden in het huis en als dat zonder toestemming gedaan wordt en de woningbouw komt erachter kunnen er misschien problemen ontstaan. Plaats daarom nooit zomaar een traplift zonder toestemming.

Kostenplaatje in kaart brengen

Een traplift plaatsen in huis is niet goedkoop. Denk hierbij aan de aanschafkosten van een traplift en de installatie. Een nieuwe traplift kost rond de € 3000,-, dat is niet iets dat je zomaar ophoest. De prijs van de traplift hangt ook af van het soort trap waarop het geplaatst moet worden. Heb je een steile trap in huis dan zal het een stuk makkelijker zijn op de traplift te plaatsen. Maar bij een wenteltrap zal het al een stuk moeilijker gaan. Gelukkig kan de traplift op alle soorten trappen geplaatst worden.

Traplift vergoeding?

omdat de aanschafkosten van een traplift redelijk hoog zijn, is het voor sommige mensen heel moeilijk om een traplift te kunnen betalen. De kosten voor de lift worden namelijk niet vergoedt door de zorgverzekering. Gelukkig zijn er wel twee andere mogelijkheden om toch een vergoeding voor de lift te krijgen bijvoorbeeld door de WMO of de gemeente. Elke gemeente houdt een speciaal potje over voor mensen die speciale zorg nodig hebben. Wel heeft elke gemeente andere regels betreft de vergoeding van de traplift. Indien de gemeente niks vergoedt kan je terecht bij de WMO.