Tips voor ondernemers in de bouw tijdens deze crisis

Tips voor ondernemers in de bouw tijdens deze crisis

Door de coronacrisis waar we nu nog middenin zitten krijgen veel bedrijven te maken met zeldzame omstandigheden. Ook bouwbedrijven krijgen hiermee te maken. Toch is het in deze tijden ontzettend belangrijk dat rekening in de bouw doorbetaald worden. Gebeurt dit niet? Dan kan na de coronacrisis in de bouw niet meer of minder geïnvesteerd worden.

Weken of zelfs maanden wachten op de betalingen van facturen is een probleem waar ook vóór de coronacrisis veel bouwbedrijven mee te maken hebben gehad. Met als gevolg dat investering op zich laten wachten of vertraging oplopen. Om ervoor te zorgen dat bedrijven na de crisis direct kunnen opstarten en investeren is het van groot belang dat betalingen niet stilvallen. In dit artikel geven we handige tips voor ondernemers in de bouw tijdens deze crisis.

Vaste betaaltermijn

Veel bedrijven in de bouw hanteren een betaaltermijn van dertig dagen. Echter komt het over het algemeen vaker niet als wel voor dat rekeningen binnen deze betaaltermijn betaald worden door opdrachtgevers. Dit heeft alles te maken met de controles die door opdrachtgever wordt uitgevoerd. Tijdens deze controle wordt door de opdrachtgever vastgesteld dat de werkzaamheden van het project naar tevredenheid zijn uitgevoerd. Helaas voor ondernemers kunnen deze controles soms wel maanden duren. Om met zijn allen deze crisis te verslaan is het van belang om deze “schijncontroles” los te laten en meer te vertrouwen op gemaakte afspraken.

Denk aan je cashflow

Voor veel bouwbedrijven is een goede cashflow ontzettend belangrijk, maar vooral bij grote bouwbedrijven is dit een belangrijk punt om tijdens de crisis extra aandacht voor te hebben. Allereerst is het interessant om eens te kijken naar de kosten die je hebt, denk bijvoorbeeld aan software licenties en doorlopende abonnementen. Vaak kom je onnodige kosten tegen die je gemakkelijk kunt beperken of wegsnijden. Daarnaast is het verstandig om je cashflow in kaart te brengen. Welke projecten staan er in de planning? Wat zijn je kosten? En wanneer ga je betaald worden? Zo krijg je een beter inzicht in de cashflow binnen je bedrijf.

Zakelijke rekening afsluiten

Heb je problemen met de cashflow? Of heb je moeite om een periode te overbruggen? Dan kan het noodzakelijk zijn om een zakelijk rekening af te sluiten. Een zakelijke lening geeft je weer ruimte om betalingen te verrichten of investeringen te doen. Geld lenen zonder jaarcijfers behoort voor veel bouwbedrijven tot de mogelijkheden.