stormschade zonwering

Stormschade aan je zonnescherm: dit is ons advies!

Na een flinke storm heb je schade aan de zonwering. Opeens begin je te twijfelen: valt de zonwering onder de inboedel- of de opstalverzekering?

Wat wordt er precies gedekt door een inboedelverzekering en wat kun je zelf doen om stormschade aan de zonwering te voorkomen? Je leest het in dit artikel.

Welke soorten verzekeringen dekken schade aan zonwering?

Schade in of aan de woning valt onder de inboedel- of opstalverzekering.

Zonwering is een lastige

Het huis zelf valt onder opstalverzekering, en de buitenzonwering hangt natuurlijk aan het huis. Er zijn, om onduidelijkheid te voorkomen, door de verzekeraars duidelijke afspraken gemaakt over wat er onder welke verzekering valt.

  • Zo is er afgesproken dat de zonwering onder de inboedelverzekering valt.
  • In sommige gevallen, als de zonwering al aanwezig was bij de aankoop van het huis, kan de zonwering alsnog onder de opstalverzekering

Zonwering is bij gewoon meeverzekerd bij veel inboedelverzekeringen. Het kan zijn dat er een maximum bedrag gedekt wordt, of dat de dagwaarde uitgekeerd wordt (in plaats van de nieuwwaarde).

Het is verstandig om van tevoren even te controleren hoe dit bij jouw verzekering geregeld is. Alle voorwaarden van een verzekering staan beschreven in de polisvoorwaarden van deze verzekering.

Inboedelverzekering

Binnen een inboedelverzekering wordt schade, als gevolg van bijvoorbeeld vandalisme, inbraak, brand of waterschade, vergoed door de verzekering. Hiermee dek je schade of verlies aan je inboedel af. Een inboedel is een verzamelnaam van alle tot je huishouden behorende ‘roerende zaken’. Roerende zaken is weer een verzamelnaam voor alles wat je in huis kunt optillen en verplaatsen.

Zonwering zit aan het huis vast, waardoor het een twijfelgeval wordt.

Een inboedelverzekering dekt schade aan of verlies van:

  • Meubels
  • Kostbaarheden
  • Apparatuur
  • Andere losse spullen in huis

De schade wordt alleen vergoed als deze veroorzaakt is door een oorzaak die in de voorwaarden van de verzekering beschreven staat (zoals diefstal of storm).

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering bepaal je zelf de totaalwaarde van jouw inboedel. De te betalen premie hangt voor een groot gedeelte af van deze geschatte waarde. Je betaalt meer premie als de inboedel een hogere waarde heeft.

Het is erg belangrijk om de waarde goed in te schatten. Je betaalt immers teveel premie als je de waarde van de inboedel te hoog inschat en je bent onderverzekerd als je de waarde te laag inschat. Als je in deze gevallen de schade probeert te verhalen op de verzekering, dan kan dit problemen opleveren.

Wanneer wordt stormschade vergoedt?

 Volgens de meeste verzekeraars begint een storm bij windkracht 7, gemeten door het KNMI. Bij een plaatselijke storm (als de KNMI geen metingen gedaan heeft in dat gebied) kan er ook gekeken worden naar schade bij naastgelegen huizen.

Vergoeding bij opstal

Bij vergoeding vanuit de opstalverzekering betaal je meestal een klein bedrag zelf. Dit kan per verzekeraar verschillen en staat beschreven in de polisvoorwaarden. Ook is het per verzekering verschillend of de dagwaarde vergoed wordt of dat er een maximum bedrag vergoed wordt.

Montagefout

Als de schade aan de zonwering ontstaan is door een montagefout, dan kun je deze niet verhalen op de verzekering. Deze schade moet verhaald worden op de installateur van het zonnescherm (indien deze door een bedrijf geïnstalleerd is).

Hoe voorkom je stormschade aan je zonwering?

Niets is zo veranderlijk als het weer. Soms slaat het ineens om en schade wil je natuurlijk liever voorkomen dan genezen. Het komt vaak voor dat je niet thuis bent als het ineens gaat regenen en stormen, en je zonnescherm niet direct ingeklapt kan worden. Er zijn een paar maatregelen waarmee je stormschade aan de zonwering voorkomt:

  • Controleer of de zonwering nog goed vastzit, zodat deze door harde windstoten minder snel loslaat.
  • Naast de montage is het ook belangrijk dat de zonwering in goede staat blijft. Controleer de zonwering daarom na elke storm of hagelbui op schade.
  • De Somfy windsensor biedt ook een oplossing. Door deze windsensor wordt het zonnescherm automatisch ingeklapt als het begint te waaien. Deze windsensor is op alle zonneschermen te monteren.