waterontharder

Steeds meer mensen hebben een waterontharder in huis

Wil je de waterkwaliteit in je huis verbeteren? Dan is een wateronthardingssysteem een uitstekende oplossing. Maar wat doet een waterontharder? En is het de moeite waard? In dit artikel krijg je antwoorden op al je vragen over waterontharders, en een lijst van de belangrijkste voordelen van een waterontharder in je huis.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder voor het hele huis doet precies wat het klinkt: het onthardt het water in het hele huis. Meestal bestaat het uit een tank met meerdere lagen die elk een doel dienen. De meeste van deze systemen bevatten een laag actieve kool, een laag ionen en een laag speciaal grind. De actieve kool en de grindlaag vormen het filtratiegedeelte, en de hars is het onthardingsgedeelte. Samen met de tank is er een terugspoeltank waarin je natrium- of kaliumchloride doet, dat de hars reinigt en het apparaat in staat stelt te functioneren.

De belangrijkste voordelen van een waterontharder

Er zijn vele voordelen verbonden aan het gebruik van een waterontharder. Hieronder hebben we de belangrijkste op een rijtje gezet:

Een zachtere huid

Om te beginnen zal je huid en haar zachter aanvoelen omdat het chloor en het harde water geen schade aanrichten. Aangezien je huid niet zo droog zal zijn, hoef je geen vochtinbrengende crème aan te brengen telkens als je een douche neemt, wat geld bespaart. 

Water smaak beter

Hoewel het doel van een waterontharder en filter verder gaat dan alleen smaak, is een van de belangrijkste redenen waarom mensen ze installeren dat het water uit de kraan beter smaakt om te drinken. 

Voorkom kalkaanslag

Een belangrijk doel van een waterontharder is het verminderen van kalkaanslag. Dit betekent dat je geen tijd meer hoeft te besteden aan schrobben om alle aanslag van je douches, gootstenen en andere oppervlakken te verwijderen. Hierdoor bespaar je ook geld op schoonmaakmiddelen. Als je met zacht water schoonmaakt, hoef je niet zoveel zeep of afwasmiddel te gebruiken en hoef je ook geen schoonmaakmiddelen te kopen om kalkaanslag te verwijderen. Hierdoor bespaar je tijd en geld.

Minder vlekken 

Die vervelende vlekken op glazen, douchedeuren, de kraan en eigenlijk alles wat met water in aanraking komt, worden veroorzaakt door hardheidsmineralen in het water. Door deze mineralen te verwijderen, verdwijnen deze vlekken snel. Omdat zeep niet gemakkelijk wegspoelt met hard water, zie je vaak een ring van zeep uitschot rond de badkuip en wastafel. Met onthard water spoelt de zeep wel gewoon door de afvoer.

Bescherming voor je kleding

Zeepresten komen vast te zitten tussen kledingvezels. Kleding uit de was kan daardoor stijf worden en verkleuren. Chloor kan er ook voor zorgen dat kleurstoffen vervagen. Je kleding gaat langer mee als je het wast in zacht water.

Bescherming huishoudelijke apparaten

Mineralen die het water hard maken hopen zich op in leidingen en toestellen en veroorzaken schade en verstoppingen. Chloor droogt de rubberen onderdelen van je apparaten uit, waardoor ze vaker vervangen moeten worden. Je kunt deze problemen voorkomen met een waterontharder en -filter voor het hele huis.

Minder zeep gebruiken

Bovendien kan je tot flink besparen op het gebruik van zeep als je gebruik maakt van onthard water. Geld besparen op zeep is dus een van de bijkomende voordelen van waterontharders.