Soorten kranen

Soorten kranen die veel worden gebruikt in de bouw

De geschiedenis van kranen gaat ver terug in de geschiedenis van de constructie wat wel duizenden jaren teruggaat. Data geeft aan dat de klassieke Grieken de eerste kraanvogels hebben uitgevonden en deze al in 515 voor Christus gebruikten. Sommige bronnen geven aan dat kranen duizenden jaren eerder werden gebruikt, onder andere voor waterirrigatie, in het oude Mesopotamië. Zelfs nu zouden veel oude constructies met vergelijkbare soorten kranen worden gebouwd. Voor particulieren en bedrijven kan men veel van dergelijke kranen ook huren voor eigen projecten. Bij hoogbouw zijn het vooral de torenkranen die men kan huren om bij de moeilijk bereikbare plekken te komen.

Kranen in de industriële revolutie

Het was tijdens de industriële revolutie dat kranen echt belangrijk werden voor het moderniseren van de wereld, waarbij katrolsystemen die handmatig werden aangedreven werd vervangen door een motor en een bestuurder die eraan voorafging. Vandaag de dag zijn er verschillende soorten kranen welke te vinden zijn op bijna elke bouwplaats, elk gespecialiseerd in zijn eigen specifieke taak. Als je meer over de bouw of tips voor klussen in je woning wilt lezen kan je op livingadviseur.nl terecht.

Er is echter een keerzijde aan deze variëteit: omdat er zoveel kranen beschikbaar zijn, kan het een uitdaging zijn om te weten welke wat doet. Vanwege de specificiteit die elke kraan biedt, kan het krijgen van het verkeerde type vertragingen en budgetproblemen veroorzaken. Als u de verschillen tussen elke kraan begrijpt, kunt u erachter komen welke u voor uw project moet gebruiken, zodat u de juiste kraan voor de juiste prijs kunt huren.

Mobiele kranen

Mobiele kranen kunnen zich voortbewegen doordat ze op een stel rupsbanden of banden staan en geven zodoende de mobiliteit die nodig is bij sommige projecten en die gewone kranen niet hebben. Enkele mobiele kranen zijn zelfs in staat om op de snelweg te navigeren. Hun mogelijkheid om op werkterreinen rond te rijden en grote hoeveelheden last met zich mee te torsen, maakt dat mobiele kranen erg gewaardeerd worden en vaak worden ingezet bij veel projecten.

De grootte kan sterk variëren. Er zijn torenkranen die grote hoogtes bereiken en bovenaan om hun as kunnen draaien. Weer andere soorten zijn simpeler van aard en zijn in en uit te schuiven waardoor ze gemakkelijker op hun plaats te installeren zijn. Tevens zijn er zeer specialistische kranen op een boot gezet kunnen worden waarvandaan ze opereren. In dit soort gevallen is er dus zelfs geen land nodig voor dergelijke mobiele kranen.