Soorten daken en hun problemen

Soorten daken en hun problemen

Van oer-Hollandse stolpboerderij met rieten kap, tot moderne nieuwbouwhuizen met groene daken. Er is een verscheidenheid aan soorten als het gaat om dakbedekkingen, maar ook dakvormen. Er wordt bij de bouw van huizen bewust gekozen voor vorm en materiaal. Esthetica maar ook functionaliteit spelen daarin een rol. Elk dak heeft dan ook zijn eigen voor- en nadelen. Het is handig om op de hoogte te zijn van de zwakke punten van jouw dak. Veel problemen zoals lekkages kunnen namelijk gemakkelijk voorkomen worden indien er tijdig onderhoud gepleegd wordt, want veel lekkages beginnen als kleine beschadigingen aan een dak.

Groene daken

Het steeds populairder wordende groene dak wordt zowel voor platte als schuine daken gebruikt, en voor beide hoog- en laagbouw. De veelzijdige dakbedekking is een werkelijk levend dak, met begroeiing zoals mos, en is van nature een goede isolator. Water wordt opgenomen door de planten die een beschermlaag vormen met de onderliggende bedekking. Een groen dak is zeer milieuvriendelijk, en onderhoudsvrij. Toch zijn er dingen waar men op moet letten bij groene daken. Overtollig water kan de begroeiing beschadigen. Na hevige regenval moet regenwater goed afgevoerd worden. Dakgoten dienen vaak genoeg schoongemaakt en ontstopt te worden. Daarnaast droogt gedurende hete en droge periodes de begroeiing uit. Om dit te voorkomen zul je dus in de zomer water moeten sproeien.

Platte daken met bitumen

Bitumen is een dakbedekking gemaakt van aardolie, dat veel gebruikt wordt voor platte daken. Het materiaal is waterdicht, en gaat lang mee. Ondanks dat bitumen een zeer stevig en werkbaar materiaal is spelen er een aantal problemen op die helaas niet te voorkomen zijn. Het materiaal zet uit en krimpt bij schommelende temperaturen, waardoor er kleine scheurtjes in de dakbedekking ontstaan. Worden deze scheurtjes niet gerepareerd, kunnen ze lekkages veroorzaken.

Advies

Elk dak heeft onderhoud nodig, dat is een feit. Ieder dak is echter anders. Een professionele dakinspecteur heeft alle kennis en expertise om passend dakadvies te geven. Aan de hand van dit advies kan tijdig onderhoud worden gepleegd en maatregelen worden genomen, om zo grote dakschade te voorkomen.  Zo is er altijd zekerheid dat het dak in goede staat is.