GATENZAAG

Snel werken met een gatenzaag

 

We kennen allemaal wel het probleem van een gat ergens middenin nodig hebben. Maar zitten rommelen met de manier waarop dat gat tot stand zou moeten komen. Hiervoor zou je ook een gatenzaag kunnen gebruiken. Maar wat is een gatenzaag dan eigenlijk? Waar kun je een gatenzaag voor gebruiken en hoe werkt zo’n gatenzaag dan precies?

Wat is een gatenzaag?

Met een gatenzaag kun je een groot rond gat boren. De gaten die je hiermee kunt maken zijn niet te maken met een normale boor. Een gatenzaag is een zaag die bijzonder vormgegeven is. Je kunt hem gebruiken als hulpmiddel bij het zagen van een groot gat. Een gatenzaag wordt ook wel eens een klokboor of een gatzaag genoemd.

Hoe werkt een gatenzaag?

Een gatenzaag werkt heel anders als een houtboor of spiraalboor. Bij een gewone boor wordt het materiaal verzaagd tot zaagsel. Bij een gatenboor blijft er een ronde schijf achter na het boren van het gat.

Doordat het materiaal niet helemaal versplinterd wordt kun je met een gatenzaag veel sneller een groot gat maken. Het kost dan ook veel minder energie dan wanneer je het gat zou boren met een boor van dezelfde diameter.

Een gatenzaag moet je altijd gebruiken in combinatie met een centerboor. Deze boor zorgt ervoor dat er een gat in zit die de geleiding voor zijn rekening neemt. De centerboor maakt precies in het midden van het materiaal een gat. Hierdoor kan het boren van het gat nauwkeurig gebeuren.

Een gatenzaag voor ieder project

Voor ronde gaten kun je het best een gatenzaag gebruiken. Deze kun je gebruiken voor verschillende materialen. Neem bijvoorbeeld gaten in de muur voor een stroompunt. Je hebt hier geen zware machine voor nodig. Een boormachine of een accu schroefmachine voldoet al.

Hierop moet je dan de gatenzaag steken die geschikt is voor het materiaal waarin je wil gaan zagen. Dit kun je heel makkelijk doen. Je hebt hier geen extra gereedschap voor nodig. Er zitten vaak snel wissel inzetstukken bij waarmee je dat kunt doen.

Gatenzagen zijn er voor het zagen in kunststof, hout of metaal. Maar als je de juiste gatenzaag hebt is het ook mogelijk om door metselwerk als beton en tegels heen te kunnen boren. Je moet van tevoren goed weten om welk materiaal het gaat waar je in wil gaan boren. Let daarbij ook op de diameter van de zaag. Hier kun je je altijd over laten informeren.

 

Tip: Zaagbladenxl.nl