Schakelmateriaal kopen

Schakelmateriaal kopen; hier moet je op letten

Ben jij bezig met een renovatie of ben je een huis aan het bouwen, dan moet je investeren in schakelmateriaal. Dit is een overkoepelende term voor alle elementen waarmee je de elektriciteit in je woning bedient. Met een schakelaar doe je een lamp aan en uit, doe je de zonwering naar beneden en doe je je garagedeur dicht. Het element waarmee je dat doet wordt dan schakelmateriaal genoemd. En, zoals je hier kunt lezen, heb je dan meer keuzes om over na te denken dan je in eerste instantie misschien had gedacht.

Voorbeelden van schakelmateriaal

Schakelmaterialen bestaan in de meeste gevallen uit 2 onderdelen, namelijk het element zelf (het stopcontact, de schakelaar) en de afdekplaat. Deze laten zich op verschillende manieren combineren. Om de definitie van schakelmateriaal beter te kunnen toelichten hebben we hier de meest gangbare soorten op een rijtje gezet.

  • Stopcontacten: met of zonder randaarde, met kinderbeveiliging of met USB-aansluiting.
  • Schakelaars: inclusief verlichting, bewegingsmelder of klok.

Waar komt je materiaal te hangen?

De keuze die je maakt wordt niet alleen bepaald door het soort schakelmateriaal dat je wordt aangeboden, maar ook door waar je het wilt hangen. In vochtige ruimtes heb je bijvoorbeeld een stopcontact met een deksel nodig of een tweepolige schakelaar. Misschien wil je één lichtpunt met meerdere schakelaars kunnen bedienen of wil je een paar stopcontacten met verlichting langs de trap plaatsen zodat je ’s nachts de weg naar het toilet kunt vinden. Heb je kinderen en wil je je stopcontact op een lagere hoogte hangen, dan is het geen slecht idee om een stopcontact met kinderbeveiliging uit te kiezen. Vraag je dus af waar je schakelmateriaal komt te hangen en wat je ervan verwacht.

Hier moet je op letten

Het bovenstaande lijstje geeft je slechts enkele voorbeelden van wat schakelmaterialen kunnen zijn. Het is een bijzonder breed begrip. Ga je de aankoop doen, dan zijn er enkele punten om in de gaten te houden, vooral als je schakelmateriaal gaat aanschaffen voor je hele woning.

  1. Kies altijd hetzelfde merk, want veel merken gebruiken hun eigen bevestigingsmethode.
  2. Dan is het ook het beste, maar niet noodzakelijk, om al je materialen van dezelfde serie te kopen. Er kunnen verschillen zijn en zo houd je het eenvoudig en je geeft het een uniform uiterlijk.
  3. Om dezelfde reden kies je je schakelmateriaal uit in dezelfde kleur.
  4. Een laatste punt om op te letten is dat je ervoor zorgt dat al je materiaal de juiste Europese- en Nederlandse keurmerken heeft.

Veel keuze

Er is dus voldoende materiaal om uit te kiezen en soms is het lastig om dat alleen te doen. Vooral als je een schakelaar of andere schakelmaterialen voor je hele woning gaat kopen is het handig om een tekening te maken van waar de lichtpunten aanwezig zijn en van welke plaatsen je deze wilt kunnen bedienen. Vervolgens bepaal je met welk soort materiaal je dit wilt gaan doen. Bij twijfel vraag je een specialist om advies.