Oprit bestraten tips

Oprit bestraten? 5 tips voor een stevige oprit

Voor een goede stevige oprit zijn er een aantal zaken van belang tijdens het aanleggen om te voorkomen dat je later problemen gaat krijgen zoals verzakkingen of het verschuiven van stenen. Ga je zelf je oprit bestraten? Lees dan hieronder 5 tips waarmee ook jij een goede stevige oprit krijgt.

1 – Gebruik dikke stenen of tegels

Een oprit moet flink wat gewicht kunnen dragen, dus het is belangrijk om stenen of tegels te gebruiken die dik genoeg zijn. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat ze stuk gaan door het gewicht van een geparkeerde auto. Gebruik stenen of tegels die ten minste 7 centimeter dik zijn.

2 – Leg een goede fundering

Om te voorkomen dat je oprit op den duur gaat verzakken of dat de tegels of stenen breken is het belangrijk om een goede fundering te leggen. Graaf de oprit eerst uit en vul deze dan op met ophoogzand. Voor een oprit kun je een hoogte van 25 tot 35 centimeter aanhouden.

3 – Kies een stevig legverband

Een legverband is het patroon waarin je bestrating legt. Er bestaan verschillende mogelijkheden, maar ze zijn niet allemaal even stevig. Het beste kun je kiezen voor een legverband waarbij de stenen haaks op elkaar liggen, zoals een elleboogverband of keperverband. Dit zijn stevige legverbanden waarbij de kans op het verschuiven van stenen klein is.

4 – Opsluitbanden gebruiken

Het verschuiven van stenen of tegels kun je ook voorkomen door opsluitbanden te gebruiken. Deze leg je rondom je oprit om de stenen of tegels in te klemmen en te zorgen dat ze geen kant meer op kunnen. Ook voor opsluitbanden zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar, maar voor een oprit kun je het beste een stevige variant kiezen die tenminste 8 bij 20 bij 100 centimeter is. 

5 – Aftrillen

De laatste tip is het aftrillen van je oprit na het leggen van de tegels of stenen. Hiermee zorg je ervoor dat ze zich goed vast zetten, wat ook weer zorgt voor een kleinere kans op verzakkingen of verschuivingen. Let er wel op dat je de oprit eerst goed schoonveegt voordat je deze gaat aftrillen, anders kun je de stenen of tegels beschadigen met het aftrillen.