NobreCal halfverharding

NobreCal halfverharding: wat is dit precies & wat heb je aan dit soort verharding?

Het kopen van halfverharding, om te gebruiken als bedekking van bodems, opritten of om een tuingedeelte mee te verharden, is steeds populairder aan het worden. Dit is vooral te danken aan de meerdere inspirerende voordelen die halfverharding te bieden heeft. Zo is dit type verharding naar verhouding goed betaalbaar, waterdoorlatend en eenvoudig zelf te leggen. Prima allemaal natuurlijk, maar wat wordt er precies begrepen onder halfverharding? Welke soorten weg-, tuin- of opritverhardingen zijn er nog meer? En waarom neem je een goed besluit als je kiest voor het kopen van halfverharding?

Wat wordt er in het bouwvakjargon bedoeld met halfverharding?

Eigenlijk zegt het begrip halfverharding al waarmee je met halfverharding als materiaal van doen hebt. Materialen van deze verhardingssoort zijn half verhardend. Hierbij kan gedacht worden aan schelpen, houtresten, kiezelstenen of gruis. Kenmerkend voor deze bodembedekkingen is dat ze de ondergrond verharden, maar een open karakter hebben en daardoor ook regen en vocht doorlaten. Naast halfverharding kopen, dat met name geschikt is voor tuinpaden, wandelpaden en bospaden – worden er in de (wegen)bouwsector nog twee varianten van wegverharding onderscheiden, namelijk elementenverharding en gesloten verharding. Elementenverharding wordt, in tegenstelling tot halfverharding, strak tegen elkaar aan gelegd, vaak in de vorm van visueel mooie of logische patronen. Voorbeelden zijn een betegeld tuinterras, een straat die met stenen belegd is of vlonderplanken voor een terrasbodem. Kenmerkend voor elementenverharding is dat dit soort bedekking in staat is om neer gewicht te dragen, strak wordt ingelegd, maar tegelijk ook nog ruimte biedt voor regen en water om door de naden heen weg te zakken. Ten slotte is er nog het fenomeen van de gesloten verharding. Dit materiaal vorm een aaneengesloten oppervlakte, zoals asfalt of beton. Qua draagkracht en duurzaamheid is dit het meest krachtige soort wegbedekking van de drie varianten. Vandaar ook dat autowegen, snelwegen en bedrijfsparkeerplaatsen vaak voorzien zijn van asfalt- of betonoppervlakten.

Wat is er allemaal te kiezen qua soorten halfverharding?

Qua losse materialen halfverharding kopen kun je, of het nu om jouw eigen achtertuin gaat of om bedrijfsgrond, vrij veel kanten op. Bekende varianten zijn het schelpenpad, dat een fijne optie is omdat dit materiaal goed aandrukt en zo een mooie strak oppervlakte vormt. Grind en kiezelstenen doen het ook goed: ze zien er decoratief uit en prettig is ook dat regenwater gemakkelijk wegstroomt en er geen grote regenplassen op dit soort halfverharding blijven liggen. Het water zakt namelijk meteen weg, de grond in (als de bodem poreus genoeg is natuurlijk). Gebroken puin en gebroken natuursteen worden ook veelgebruikt, net als boomschors en losse houtsnippers. Laatstgenoemde houten materialen worden vooral gebruikt om tuin- of bospaden mee te bedekken, omdat ze milieuvriendelijk zijn en perfect passen binnen een natuurlijke omgeving.

Redenen om te kiezen voor het kopen van halfverharding

Hierboven zijn in het voorbijgaande al diverse voordelen van halfverharding genoemd. Kort gesteld: het materiaal heeft een losse samenhang, waardoor regenwater goed afgevoerd wordt. Verder is halfverharding kopen financieel voordelig, eenvoudig zelf aan te brengen en heeft het een prachtige natuurlijke look. Meer dan prettig is daarbij dat je met halfverharding veel te kiezen hebt. Of je nu van houtresten, kiezelstenen of schelpen houdt: alles is mogelijk! Houdt hierbij wel in het oog dat het draagvermogen van halfverharding minder is dan van elementen- of gesloten verhardingen. Voor een auto-oprit kun je dan ook beter geen halfverharding gebruiken.