isoleren (2)

Let op de luchtkwaliteit als je gaat isoleren

Vanwege de hoge energieprijzen zijn er veel woningeigenaren die hun woning beter isoleren. Isoleren wil zeggen dat de daken, muren en vloeren worden voorzien van dikke materialen, zodat warmte beter wordt vastgehouden. Tegelijkertijd wordt tocht tegengegaan. Het nadeel van het aanpakken van de tocht is dat dit ten koste gaat van de luchtkwaliteit. De lucht in de woning wordt immers minder vaak ververst. Dit is op te lossen met een ventilatiesysteem, maar er zijn ook andere manieren om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Bij www.roessink.com kun je ontdekken op welke manier dat moet worden aangepakt.

Leren van kantoren

Een slechte luchtkwaliteit is een probleem waar in kantoren al een aantal jaren geleden aandacht voor kwam. Vaak zijn gebouwen voor zakelijke toepassingen beter geïsoleerd dan woningen. Het gevolg is dat werknemers in de kantoren veel last kregen van hoofdpijn en van droge ogen. Na onderzoek bleek dat de luchtkwaliteit daar een oorzaak van was. Omdat het openzetten van de ramen geen optie was, is men gaan zoeken naar alternatieven om de luchtkwaliteit te verbeteren. Luchtzuiverende planten bleken een verschil te kunnen maken. Dit zijn planten die veel groen bevatten, en meestal niet bloeien.

Wat doen luchtzuiverende planten?

Het zal duidelijk zijn dat luchtzuiverende planten ervoor zorgen dat de kwaliteit van de lucht verbetert. Maar wat houdt dat precies in? Ten eerste wordt door het neerzetten van planten in een kantoor de luchtvochtigheid op een beter niveau gebracht. Een luchtvochtigheid van 40 – 60 procent is optimaal. Daarnaast zetten de luchtzuiverende planten een groot deel van de vervuilende stoffen om naar onschadelijke stoffen. CO2, stikstof en fijnstof worden uit de lucht gehaald en gedeeltelijk omgezet naar zuurstof. De rest van die schadelijke stoffen komen in de grond terecht, waar ze worden gebruikt voor de groei van de planten.

Effect op mensen

In kantoren blijkt dat luchtzuiverende planten verantwoordelijk zijn voor meer energieke werknemers. Zij werken aanzienlijk sneller en effectiever, en ze hebben veel minder last van hoofdpijn. Er zijn minder problemen met de ademhalingswegen en ze hebben geen last meer van droge ogen. Een effect waar geen rekening mee was gehouden is dat werknemers de sfeer op het kantoor prettiger vinden. Ze hebben minder last van stress en ontwikkelen daardoor een betere werkrelatie met de collega’s. Op jaarbasis blijkt dat elke werknemer door de betere werkomstandigheden ongeveer 1,5 dag per jaar minder hoeft te verzuimen wegens ziekte.

Leren van kantoren

In zakelijke omgevingen worden luchtzuiverende planten in potten en als groene wanden geplaatst. Het onderhoud van de planten is grotendeels geautomatiseerd. Dergelijke oplossingen zijn ook in woningen goed toepasbaar. Als het met behulp van planten lukt om je prettiger in huis te voelen is dat een prima resultaat. Wie van planten houdt, kan ze het beste zelf verzorgen. Wie geen groene vingers heeft, kan kiezen voor een automatisch voedingssysteem, waarbij de planten door middel van een druppelsysteem automatisch water krijgen. Het overtollige water stroomt weg via een klein gootje, dat is aangesloten op de afvoer.