Langer thuis blijven wonen door een traplift

Langer thuis blijven wonen door een traplift

De vergrijzing neemt toe, bejaardenhuizen zitten overvol waardoor het steeds moeilijker wordt om in aanmerking te komen voor een ouderenwoning. De enige oplossing voor dit probleem is langer thuis wonen. Echter, is dit niet mogelijk voor iedereen. Dit kan verschillende oorzaken hebben: 1. Het huis is niet geschikt, 2. Thuishulp nodig en 3. De eenzaamheid neemt toe. Gelukkig is het bij veel woningen wel mogelijk om een aantal aanpassingen te doen zodat iemand langer thuis kan blijven wonen. Een van deze aanpassingen is een traplift plaatsen. In dit artikel lees je alle informatie over de aanschaf en het plaatsen van een traplift.

Wat is een traplift?

Zoals de naam het al zegt is een traplift een stoel die vastzit op een railing die geplaatst wordt op de trap. Op de stoel zit vaak een bedieningsknop en een riem voor de veiligheid. Er zijn verschillende soorten trapliften die gemonteerd kunnen worden aan een trap. Het soort traplift hangt af van de soort trap waar het op moet komen. Is de trap stijl of zit er een bocht in de trap? Dan zal de lift daarop aangepast worden. Een traplift kan gebruikt worden voor ouderen, mensen die slecht ter been zijn of mensen met een handicap. Door een traplift te plaatsen wordt de zelfstandigheid vergroot.

De aanschaf van een traplift

Een traplift zal niet door iedereen aangeschaft kunnen worden. Als je als ouderen langer thuis wil blijven wonen en het is mogelijk om een traplift te plaatsen dan is dit zeker aan te raden. Heeft u een koophuis? Dan zal het gemakkelijk gaan om een traplift aan te schaffen. Bij een huurhuis zou eerst de beheerder ingeschakeld moeten worden.

Ook is het belangrijk om de kosten van een traplift te bekijken. In sommige gevallen is het mogelijk dat de traplift gefinancierd wordt door de gemeente en de zorgverzekering. Neem daarom altijd contact met hun op voordat de lift aangeschaft wordt.

Nieuw of tweedehands

Omdat de kosten van een traplift relatief hoog liggen is het ook mogelijk om een tweedehands traplift te kopen. Vaak worden deze trapliften tijdelijk gebruikt en verkeren ze vaak nog in een goede staat. Verder kan een traplift ook gehuurd worden. Dit is handig voor als de traplift niet lang gebruikt hoeft te worden. Natuurlijk kan er ook een nieuwe traplift gekocht worden. Voor meer informatie over de aanschaf van een tweedehands of nieuwe traplift bekijk dan de website van Otolift.nl.