houten vloer

Laminaat, PVC, houten vloer of tegels: welke is beter?

Bij het kiezen van een vloer komt veel kijken. De mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos en juist kan de keuze nog lastiger maken. Welke kleur vloer past bij jouw interieur, welke vloer kan goed tegen de nagels van de hond en welke vloer is onderhoudsvriendelijk? Wij hebben een aantal vloeren voor je onderzocht en de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Laminaat vloeren

Laminaat vloeren worden gemaakt van een aantal materialen die op HDF zijn geperst. HDF staat voor high density fireboard: een samengeperste houtvezelplaat. Deze voer heeft de uitstraling van een echte houten vloer, maar is veel voordeliger en heeft in de ogen van velen meer voordelen. Een laminaatvloer is kleurvast en vochtbestendig, wat ideaal is voor ruimtes met grote ramen en vochtige ruimtes. Daarnaast is laminaat ontzettend onderhoudsvriendelijk: een stofzuiger en af en toe een dweil is voldoende voor een schone vloer. De meeste laminaatvloeren zijn, in combinatie met de juiste ondervloer, prima te combineren met vloerverwarming.

PVC vloeren

PVC vloeren worden gemaakt van polyvinylchloride en bestaan dus uit kunststof. Deze vloersoort kent bijna alleen maar voordelen: de vloer is 100% waterbestendig, kan met de goede ondervloer op vloerverwarming worden gelegd, is onderhoudsvriendelijk en heeft een geluiddempende werking. Dankzij de geluiddempende werking is deze vloer ontzettend geschikt om te worden gelegd in tussenwoningen en appartementencomplexen. PVC vloeren kunnen worden gelegd in verschillende patronen, van rechte planken tot visgraat of Hongaarse punt. Er kan zelfs een bies rond de vloer worden gelegd voor een nog luxere uitstraling.

Houten vloeren

Houten vloeren worden al eeuwenlang gelegd. Deze vloeren lagen jaren geleden al in kastelen en landhuizen. Destijds was een houten vloer een echt luxeproduct, en dat is het dankzij de iets hogere prijs nog steeds een beetje. Een houten vloer heeft een luxueuze uitstraling en feeling, wat goed past bij de tegenwoordig trendy hotel chique interieurs. Houten vloeren kunnen worden geolied of gewaxt naar wens. Hierdoor kan de vloer precies de kleur hebben die jij zoekt.

Een houten vloer kan worden gelegd in verschillende patronen. Voor een echt luxe uitstraling kies je ervoor om de vloer niet strak tegen de muur aan te leggen, maar om een bies tussen de vloer en muur te laten plaatsen.

Tegelvloeren

Tegelvloeren zijn bijna de meest onderhoudsvriendelijke vloeren die er zijn. Tegels zijn in ontzettend veel verschillende kleuren, bedrukkingen, lengtes en breedtes te verkrijgen. Ze laten warmte ontzettend goed door en zijn daarom erg geschikt om op vloerverwarming te leggen. Een gevoegde tegelvloer is waterbestendig en daarom ideaal voor in natte ruimtes. Een tegelvloer heeft genoeg aan een stofzuiger en af en toe een dweil.

Dus, welke vloer wordt het?

Nu je iets meer weet over welke mogelijkheden er zijn en welke eigenschappen elke vloer heeft, kan je wellicht al een eerste selectie maken. Zo niet, laat je gewoon adviseren door experts, zoals door de vakmensen van https://www.parketloods.nl/de-vloeren-specialist.html en neem een kijkje in verschillende showrooms. Een vloer is tenslotte niet niks en je moet er wel blij mee zijn als ‘ie eenmaal ligt.