tuin verbouwen

Je tuin verbouwen? Hier moet je aan denken

Ben jij je huidige tuin helemaal zat en wil je deze gaan verbouwen? Er zijn een aantal dingen waar je dan zeker aan moet denken. In dit artikel vertel ik je wat deze dingen zijn en waarom je dit niet moet vergeten. 

Maak een goed ontwerp

Wanneer je plannen hebt om je tuin te verbouwen, dan moet je altijd beginnen met een goed plan. Bedenk wat je allemaal terug wilt zien in je tuin en wees hierin reëel. Wil je bijvoorbeeld een groot zwembad, maar heb je een tuin van een paar vierkante meter? Dan is dat helaas niet mogelijk. Maak daarom altijd een plattegrond op schaal of besteed dit uit. Deze plattegrond is je leidraad tijdens de verbouwing, maar kan ook nog veranderen naar aanleiding van het verloop van de verbouwing. 

Vergunningen en regels

Het is belangrijk om de regels te volgen bij het verbouwen van je tuin. Het zou ten slotte zonde zijn als jij je droomtuin hebt gemaakt en je deze vervolgens weer helemaal om moet gooien, omdat het niet volgens de regels was. Hier komt een hoop geld, energie en frustratie bij kijken. Qua regels kun je bijvoorbeeld denken aan de maximale hoogte van je tuinhuisje of over hoe ver deze van de erfafscheiding of gebouwen moet staan. Ga ook na welke vergunningen je nodig hebt voor jouw tuinplannen. Ben je bijvoorbeeld van plan om flink te gaan graven in de tuin met een machine, dan ben je verplicht hiervoor een KLIC melding (graafmelding) te doen. Zorg dat je deze vergunningen op tijd aanvraagt, zodat je hier niet tijdens de verbouwing nog op moet wachten. Je mag namelijk pas datgene bouwen waar je een vergunning voor nodig hebt, wanneer je deze ook echt hebt. 

Zorg voor goede mensen

Als je een plan hebt gemaakt dat geheel volgens de regels is en je hebt je vergunningen geregeld, dan kun je aan de slag. Zorg hierbij dat je zelf handig genoeg bent om de verbouwing te kunnen doen of regel hier gespecialiseerde mensen voor. Wanneer je voor dit laatste gaat is research vooraf van belang. Zoek een hovenier die goed bij jou past, door bijvoorbeeld te kijken naar zijn of haar website, de reviews en eerdere projecten. Houd tijdens de verbouwing nauw contact met de hovenier, zodat je op de hoogte blijft van de verbouwing. 

Onderhoud

Als je droomtuin eenmaal gerealiseerd is, kun je er eindelijk van genieten. Om ervoor te zorgen dat je extra lang van je tuin kunt genieten, is het belangrijk om te weten hoe je de tuin het beste kunt onderhouden. Hiervoor kun je tijdens de verbouwing al gaan researchen en hier kun je ook je keuzes op baseren. Heb je bijvoorbeeld niet echt groene vingers? Zorg dan dat je voor een onderhoudsvrije tuin kiest. Wil je toch groen in je tuin en heb je de plantenkeuze aan de hovenier gelaten? Zorg dan dat je goed weet hoe je de planten moet verzorgen. Dit kun je aan de hovenier vragen tijdens de verbouwing. Ook bepaalde materialen vergen onderhoud. Dit kun je ook aan de hovenier vragen, zij hebben de tuin ten slotte gemaakt.